Az OEP nem akar 900 milliót fizetni a Hospinvestnek

2011.02.24. 15:49
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fellebbezést nyújt be a Fővárosi Bíróság szerdai ítélete ellen, amely szerint csaknem másfél milliárd forintot kellene fizetnie a HospInvest Zrt.-nek és a Hatvani Kórház Kft.-nek.

A bíróság a nem jogerős szóbeli ítéletét harminc napon belül küldi el írásban az érintetteknek. Ezt követően a pénztár él fellebbezési jogával.

A Hospinvest 2009-ben vette át több kórház működtetését, majd még az év áprilisában a Fővárosi Bíróságon csődvédelmet kért a cég. A CIB Bank ugyanis az OEP által betegellátásra átutalt összeget teljes egészében a lejárt hitel törlesztésére fordította. Ezt követően a Hospinvest ellen felszámolási eljárás indult.

A Hospinvest Zrt. és a Hatvani Kórház Kft. cég egészségügyi szolgáltatás nyújtására finanszírozási szerződést kötött az OEP-pel. A pénztártól ekkor előleget kaptak, amelyet részletekben kellett visszafizetniük. A cégek és az OEP közötti jogvita alapja részben az, hogy a felszámolási eljárás megindulása után az esedékessé vált finanszírozási díjból az OEP egy összegben levonta a működési költség előleget, amelynek visszafizetésével a cégek el voltak maradva.

A Hospinvest és a Hatvani Kórház Kft. szerint az OEP csak a felszámolási eljárásban érvényesítheti jogszerűen hitelezői igényét. Az OEP szerint azonban nem hitelről volt szó, hanem előlegről, ami nem pénzkövetelés, ők valójában a még ki nem fizetett teljesítmény finanszírozási díjat utalták át. Ebben a pontban a bíróság első fokon az OEP-nek adott igazat.

A finanszírozási szerződés megszűnésekor keletkezett elszámolási vitára vonatkozóan a felperesek javára döntött a bíróság. A cégek az utolsó két, illetve három hónapra járó finanszírozási díjat kérték. A bíróság első fokú, nem jogerős ítélete alapján az OEP-nek a Hospinvest számára több mint 900 millió, a Hatvani Kórház Kft. számára pedig mintegy 470 millió forintot kell fizetnie.