Mikor jön a tavasz?

2011.02.28. 09:28 Módosítva: 2011.02.28. 10:29
A héten még nem szűnnek meg az éjszakai fagyok, a havas tájakon -10 foknál is hidegebb lehet. Ennek csak az elvetemült korcsolyázók örülnek.

Február és a tél utolsó napján joggal teszi fel a kérdést a lakosság: mikor jön a tavasz? Az időkép.hu hosszú távú előrejelzésének lényegre törő válasza: még nem.

Definíciójuk szerint tavasz alatt azt a huzamosabb ideig (legalább három-négy napig) beálló időjárási helyzetet értjük, mely alapvetően csapadékmentes, és a napi maximum átlépi a húsz fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy keddtől derült, napos, csapadékmentes idő várható.

Hétfő éjszaka többnyire erősen felhős lesz az ég, kezdetben nyugaton lehetnek kevésbé felhős területek, ott néhol zúzmarás ködre is számítani kell. Kedden az ország délnyugati harmadán marad borult az ég. A borult, párás részeken hószállingózás lehet. Kedden többfelé megélénkül az északkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul, de a havas részeken, ahol kevesebb lesz a felhő, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és +6 fok között valószínű.

Fronthatásra nem kell számítani.

A szerdától szombatig tartó időszak első felében délen és nyugaton lesz több felhő, ott hószállingózás, gyenge havazás is kialakulhat. Az időszak végén gyengén vagy változóan felhős idő várható csapadék nélkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -7 fok között alakul, de a hóval borított keleti tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2, 7, az időszak végén 5, 10 fok között várható.

Kapcsolódó hír, hogy Siófokon, a Kaáli Nagy Dezső utca és az Arany János utca közötti partszakaszon újra kinyitott a jégpálya. Február 6-án zárták be, ám mostanra ismét tizenhét centiméter vastagra hízott a jég.

Eddig is már huszonhét napos volt a téli korcsolyaidény, és ritka alkalom, hogy a meteorológiai tavasz első napjait is a Balaton jegén tölthetik a korcsolyázni vágyók, mondta a Független Hírügynökségnek Kozma Ani, az önkormányzat szóvivője.