Szalonnahabbal kápráztatjuk el az EU-t

2011.03.02. 07:31
Exkluzív helyszíneken kiváló borokkal és luxusételekkel imponálunk a magyar elnökség idején Budapestre érkező delegációknak. A külföldi minisztereket felső kategóriás autókkal utaztatják, külön elnökségi várójuk van a Ferihegyi repülőtéren, és különleges ajándékokkal megpakolva mennek haza. Ittlétük alatt 44-féle bort és 27 fajta pálinkát kóstolhatnak meg. A Külügyminisztérium szerint az elnökség 23 milliárdos költségvetése mégis olcsónak számít a tisztséget már betöltött uniós tagokéhoz képest.

Pincérek és kiváló borok között, a magyar koronát megcsodálva vonulhatott be a Parlament freskókkal ékesített Vadásztermébe az uniós sportminiszterek február 22-ei vacsorájára meghívott százhúsz vendég.

A díszvacsorát egy 2008-as somlói furminttal indították Györgykovács Imre pincészetéből, melyhez "Fogasfilé sóban sült céklával, mikrosalátával érlelt erdei gombákkal” nevű előételt tálalták. Ezután következett a második fogás, egy szarvasgombás-zöldséges gyöngytyúkleves Figula Mihály 2007-es Szilénuszával, majd a főétel, ami ez alkalommal borjúnyak volt rakott zellerrel és "petrezselyeminfúzióval”.

Fogasfilé sóban sült céklával mikro-salátával érlelt erdei gombákkal (fotó: Kovács András / eu2011.hu)
Fogasfilé sóban sült céklával mikro-salátával érlelt erdei gombákkal (fotó: Kovács András / eu2011.hu)

A hangulathoz illő zenét hárfaművész szolgáltatta. A vacsora végén a vendégek 2003-as Áldozói Zenit Főbort kortyolgathattak, a pincérek pedig körtehabbal ékesített túrótortát szervíroztak.

A Külügyminisztérium becslése szerint 2007 óta 85 millió eurót, vagyis több mint 23 milliárd forintot költöttünk soros elnökségünkre, és az ezzel kapcsolatos járulékos kötelezettségekre. A minisztérium szerint azonban ez a pénz más orzságok elnökségi költségvetésével összehasonlítva egyáltalán nem sok.

"Az elnökségi költségvetések sorában a magyar takarékosnak számít. Az utóbbi évek uniós elnökségeinek összköltsége 80-150 millió euró közé esett, noha az összehasonlításokat nehezíti, hogy egyesek nem kormányzatuk összes költését, hanem csak a központi kiadásokat vagy az amortizációt számolták el", írták megkeresésünkre.

Tanácskozik az Európai Határőrizeti Ügynökség igazgatótanácsa a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. (Fotó: Földi Imre)
Tanácskozik az Európai Határőrizeti Ügynökség igazgatótanácsa a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. (Fotó: Földi Imre)

Az országnak egy ilyen alkalommal természetesen reprezentálnia kell, de a szakértők szerint ezt nem lehet egyszerű vendéglátásként kezelni. Az uniós elnökség ugyanis majdnem olyan országimázsértéket és marketinglehetőségeket rejt magában, mint egy olimpia, de legalábbis mint egy foci-Eb megrendezése.

Borokkal hódít a magyar

A magyar EU-elnökséggel kapcsolatban az volt a koncepció, hogy minél jobban használjuk ki a lehetőséget a magyar kultúra, a találékonyság, a hagyományok, a tájak, a termékek megismertetésére. Az egyik fő cél ezért az, hogy az elnökség idején a magyar borokat mindenhol megismerjék Európában. Mind az itthoni, mind a külképviseleti rendezvényeken szakmai zsűri által kiválasztott borokat szolgálnak fel. Ezek között olyan komoly tételeket is találunk, mint a Szepsy Cuvée, a Tiffán Elysium vagy a már említett Figula Szilénusz.

Mivel Magyarország majd 260 uniós találkozónak és munkaértekezletnek ad otthont, ráadásul a Brüsszelben tartott hivatalos tanácskozásokra is a válogatott borokból küldtek, nem nehéz felkelteni a külföldiek érdeklődését. "Abszolút sikerük van a magyar boroknak. A gálavacsorákon a vendégek nemegyszer odajönnek hozzám, kérdezősködnek, nemritkán komoly szakmai kérdéseket is feltesznek. Ez jó, mert ezek szerint ízlenek nekik" - mondta Gál Helga elnökségi sommelier.

Az elnökségi díszvacsorákon és munkaebédeken felszolgált borok és pálinkák választéka november vége óta publikus. Az országot öt borrégióra osztották, és mivel összesen 35 miniszteri szintű találkozót rendezünk, minden régióhoz hét rendezvényt kapcsoltak.

Az öt régió az észak-magyarországi, a dunai (alföldi), a dél-pannon és észak-pannon, illetve a Balaton. Az italokat szakmai zsűri választotta ki, azon bortermelők közül, akik már részt vettek magyarországi, vagy nemzetközi borversenyen, és legalább érmes helyezést értek el.

A találkozók menüjét minden alkalommal a felszolgált borokhoz igazítják, a szakértőknek nagyjából két hetük van arra, hogy a díszvacsorák fogásait összehangolják ezekkel. Ezt a finomhangolást a sommelier, illetve Ruprecht László mesterszakács – egyben az elnökség gasztronómiai szakértője – végzi. Mindkettejüket pályázat útján választották ki, csakúgy, mint a róluk és a vacsorákról tudósító Csíki Sándor gasztrobloggert, aki egyébként a Food & Wine blog írója.

Családi fotó az uniós tagállamok nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozójának résztvevőiről a Parlamentben.(Fotó: Koszticsák Szilárd)
Családi fotó az uniós tagállamok nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozójának résztvevőiről a Parlamentben.(Fotó: Koszticsák Szilárd)

A fent már felsorolt borok mellett a Kékkúti Ásványvíz Zrt. mintegy 180 ezer liternyi Theodora ásványvizet és különböző Sió gyümölcsleveket adott a rendezvényekre.

Rubik kocka és C-vitamin

Az eddig soros elnöki tisztet betöltő országok között az a szokás alakult ki, hogy a hozzájuk érkező vendégeket meg is ajándékozzák. Az ajándéknak egyrészt protokolláris szabályoknak kell megfelelnie (ilyen a szinte kötelezőnek számító nyakkendő vagy sál, toll, jegyzettömb vagy mandzsettagomb), másrészt 200 eurónál (vagyis ötvenezer forintnál) egyik ajándékcsomag sem kerülhet többe.

A kiválasztott tárgyaknál ezért nem is annyira az értékre mint inkább az ötletre próbálják helyezni a hangsúlyt. A válogatást végző Hungarofest stábja magyar feltalálók találmányait teszi a csomagokba. A külföldi delegációk így dinamós zseblámpával, c-vitaminnal, lézeres tollal, magyar hímzéssel díszített pendrive-val, Liszt-cd-vel, esetleg Rubik-kockával térhetnek haza. A külügy szerint a sláger a C-vitaminos cukorka volt, amelyet szabályosan szétkapkodtak a vendégek az eddig megrendezett gödöllői informális találkozókon.

Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő Magyar sikerek az Európai Parlamentben címmel sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban. (Fotó: Illyés Tibor)
Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő Magyar sikerek az Európai Parlamentben címmel sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban. (Fotó: Illyés Tibor)

A magasabb szintű vendégeknek azért reprezentatívabb ajándékokat is adnak. Ilyen a VIP-kategóriás csomagban található Herendi csészepár, vagy a Zsolnay-műhely által készített nyaklánc és mandzsetta. Az ajándékok között eredeti gyerekrajzok is vannak, amelyeket az iskolák az Üzenem Európának elnevezésű pályázatra küldtek.

Az ország arcai

A féléves elnökség alatt Magyarországot többen is képviselik az itthoni és brüsszeli rendezvényeken. A legtöbbször természetesen a kormány és Martonyi János külügyminiszter szerepel, de rajtuk kívül jelentős szerepe van Győri Enikő EU ügyekért felelős államtitkárnak, Robák Ferenc kormánybiztosnak és a brüsszeli állandó képviselet nagykövetének, Györkös Péternek.

Bakos Piroska, az elnökség szóvivője és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjebeszélget egyetemistákkal (Fotó: Beliczay László)
Bakos Piroska, az elnökség szóvivője és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjebeszélget egyetemistákkal (Fotó: Beliczay László)

Bakos Piroska elnökségi szóvivő a magyarországi rendezvények háziasszonya, Brüsszelben pedig két szóvivő, Hajdú Márton és Polner Gergely dolgozik.

Logisztika a háttérben

Ahhoz, hogy a találkozókon minden gyorsan és szervezetten menjen, rengeteg embernek kell együtt dolgoznia a háttérben. Ilyenek többek között azok a fiatal egyetemisták, akik elnökségi összekötőként a vezetők érkezésétől a távozásukig árnyékként kísérik őket, és mindenben a segítségükre vannak.

Erre a célra jól képzett, több nyelven beszélő, általában nemzetközi tanulmányos hallgatókat kerestek még tavaly tavasszal, és végül több mint száz embert választottak ki a feladatra. Rajtuk kívül hoszteszek is dolgoznak a rendezvényeken.

Biztonsági ellenőrzés a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. (Fotó: Földi Imre)
Biztonsági ellenőrzés a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. (Fotó: Földi Imre)

A kiemelten védett személyek biztonságát a Belügyminisztérium és a rendőrség felügyeli, a rendezvények biztosításáért a Köztársasági Őrezred felel. Az eseményeken felvételeket vagy interjúkat készíteni nem lehet, erre csak egyetlen médiumnak, a host broadcasterként (hazai médiaközvetítőként) dolgozó Duna Tv-nek van joga. Tőlük kérhetik el felvételeiket a nemzetközi és hazai hírszolgáltatók is.

Mint a királyi és császári szállítók

A Külügyminisztérium sajtóosztálya azt írja: „A szűkös költségvetési források és a korábbi elnökségek tapasztalatai alapján igyekeztünk szélesebb körben igénybe venni a támogatókat. Minden olyan esetben, ahol erre lehetőség nyílik, a meglévő állami kapacitásokat használjuk ki.”

Az állami cégek bevonása az elnökségi feladatokba egyébként is jellemző. A hivatalos légiszállító a Malév, a küldeményszállító a Magyar Posta, amelynek új repülőtéri épületét kedvezményes bérleti díj fejében elnökségi váróként használja a kormány.

A többi szolgáltató céget közbeszerzési eljáráson választották ki. Ilyenek az autókat biztosító cégek, amelyektől Volkswageneket, Saabokat és Citroëneket bérel a kormány, vagy a Samsung, a Microsoft és a Magyar Telekom, amelyek az informatikai és kommunikációs háttérért felelnek.

Rajtuk kívül a már említett Herendi Porcelánmanufaktúrának van hivatalos támogatói címe. A manufaktúra egyébként egy egy méter magas vázát is készített a magyar elnökségi félév alkalmából, amely most Gödöllőn látható, később pedig a tervek szerint Brüsszelben állítják ki.

A magyar EU-elnökség tiszteletére a Herendi Porcelánmanufaktúrában készült váza (Fotó: Földi Imre)
A magyar EU-elnökség tiszteletére a Herendi Porcelánmanufaktúrában készült váza (Fotó: Földi Imre)

A delegációknak három-, négy- és ötcsillagos szállodákban foglaltak szobákat. A minisztérium arra nem adott választ, hogy milyen értékben, illetve mely szállodákban laknak a meghívottak.

A kiválasztott cégek legtöbbje a nemzetközi megjelenésért cserébe jelentős árengedményt adott termékeire vagy szolgáltatására, amiért – akárcsak régen a királyi szállítók – felhasználhatják a „Magyar Elnökség hivatalos szállítója” címet.