A gárda vezetője szerint az óvodában is alakzatban vonulnak

2011.03.04. 15:13
A feloszlatott Magyar Gárdát újraszervező Kormány Sándor szerint az új szervezet célja a hagyományok őrzése, ő pedig amúgy is feketében és fehérben jár.

Tagadta bűnösségét a jogerősen feloszlatott Magyar Gárdát Új Magyar Gárda néven gyakorlatilag újraszervező Kormány Sándor a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben.

Az ügyészség egyesülési joggal visszaélés vétségével vádolja, amelyért a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség felrója a vádlottnak, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2009. júliusi jogerős ítéletével feloszlatott Magyar Gárdával gyakorlatilag azonos szervezetet akart létrehozni.

A vádiratban három eset is szerepel, amikor Kormány Sándor az Új Magyar Gárda budapesti kapitányaként fellépve gyűlést, beszédeket tartott, tagokat toborzott.

A jelenleg az Országgyűlés Hivatalában hivatalsegédként dolgozó férfi a tárgyaláson arról beszélt, az Új Magyar Gárda teljesen más, mint a feloszlatott Magyar Gárda, célja a magyar hagyományok őrzése és a magyar érdekek védelme volt. Összejövetelein a vádlott maga is szívesen tartott magyar történelmi előadásokat például az Árpád-házi királyokról.

Ismerősök nyújtottak itt baráti segítséget egymásnak, de találkoztak például olyankor is, ha egyikük gyermekének megszületését ünnepelték - mesélte a vádlott. Azzal kapcsolatban, hogy öltözetük hasonlított a Magyar Gárdáéra, a vádlott azt hangsúlyozta, nem volt egy és ugyanaz a ruházatuk, nem volt előírás, hogy ki, milyen külsőségekkel fejezze ki összetartozását, ezt mindenki maga dönthette el.

Kormány Sándor megjegyezte, hogy az ősi magyar viselet többnyire fekete és fehér színekből tevődik össze, ő maga mindig így öltözik, és talán erre vezethető vissza az általuk viselt ruházat színe is. Amikor az alakzatban vonulást érintette a bíróság, a vádlott megjegyezte, hogy az óvodában is így közlekedtek.

A gárda újraszervezése miatt indított büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik májusban a PKKB-n.