Nehéz a designerdrogok ellenőrzése

2011.03.04. 14:45
Kiderült, hogy miért volt nehéz betiltani a mefedront (utcai nevén a katit). A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (INCB) idei jelentéséről tartott sajtótájékoztatón az előadók beszámoltak arról, hogy milyen nehéz ellenőrizni a designerdrogokat.

A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (INCB) március 2-án kiadott jelentéséből kiderül, hogy a designerdrogokat egyre gyorsabban és nagyobb mennyiségben állítják elő. Ezeket a drogokat az illegális hatóanyagok molekuláris struktúrájának megváltoztatásával készítik, ezért nagyon nehéz az ellenőrizésük és a szabályozásuk.

Az így előállított anyagok azonosítása sem egyszerű, mert nincs referenciaanyag, nincs elég információ, így szerkezetazonosítást kell végezni. Ez igen bonyolult feladat, és csak ezután történhet jogi szabályozás és hatósági fellépés. Designerdrog például a mefedron (a kati), amelyet növényvédő szerként lehetett megrendelni az internetről, amíg be nem tiltották.

A kati 2009-ben jelent meg Magyarországon, körülbelül egy év alatt a piac 45%-át tette ki, visszaszorítva az ecstasy- és az anfetaminhasználatot – mondta Nagy Gábor, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet munkatársa az INCB éves kábítószer-jelentéséről szóló sajtótájékoztatón.

Az ily módon folyamatosan változó piac és a változó anyagok jogi normákba ültetése is nehéz feladat, jól mutatta ezt a katiügy. Már 2010. augusztus végén eldőlt, hogy betiltják, de csak 2011 januárjában történt meg.

A jelentés beszámol még arról, hogy a kábítószer-csempészet fő oka a korrupció. Amíg a korrupciót nem számolják fel, a csempészet ellen is nehéz fellépni, így a korrupció megelőzése nagyobb prioritást kell kapjon. A jelentés ezek mellett felhívja a figyelmet az igazságtalan gyógyszerelosztásra is. A nyugati országok a kereskedelmi forgalomban lévő gyógyszerek 90%-át fogyasztják, míg Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinensen nem elégséges az ellátás.