Az áramot is kikapcsolhatják a tiszaburai közintézményekben

2011.03.05. 19:33
Az önkormányzat tartozása miatt a gázt már karácsony előtt kikapcsolták a település közintézményeiben, azóta a gyerekek a fűtetlen iskola helyett a polgármesteri hivatalban vagy a művelődési házban tanulnak, ahol van vegyes tüzelésű kazán. Az önkormányzat az áramszolgáltatónak is adósa.

Még mindig nincs gázfűtés a közintézményekben Tiszaburán. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben karácsony előtt kapcsolták ki a gázt az önkormányzat számlatartozása miatt. Az önkormányzat az áramszolgáltatónak is tartozik.

A valamivel több mint háromezres lélekszámú település általános iskolájában körülbelül négyszáz diák tanul. A gáz kikapcsolása miatt korábban két héttel meghosszabbították a téli szünetet. A tanítás januárban nem a megszokott helyen indult újra, hanem ott tartják meg az órákat, ahol van vegyes tüzelésű kazán, így a polgármesteri hivatalban, a teleházban és a művelődési házban. Az órák azonban rövidebbek, és két műszakban tanítanak, délelőtt és délután. Ha az áramot is kikapcsolják, Farkas László polgármester szerint elképzelhető, hogy meg kell majd ismételni a tanévet. Hozzátette: valószínűleg azért tudják tartani a rendet erre a tanévre, de csak úgy, hogy szombatokon pótolják a kieső órákat. Az óvodának is csak az egyik szárnyát használják. Emellett januárban leállt a közétkeztetés.

A tiszaburai önkormányzat évi körülbelül nettó 400 millió forintból gazdálkodhat, a kifizetetlen számlák összege pedig elérheti a 150 millió forintot. Nehezíti a község helyzetét, hogy a legutóbbi árvízi védekezésre fordított 70 millió forintból eddig 5 millió forintot kaptak meg az államtól. Ha meg is érkezik a hiányzó összeg, abból az árvízzel kapcsolatos tartozásokat fizetik majd, nem a közüzemi számlákat.

A tiszaburai önkormányzatnak most 92 alkalmazottja van, negyedik éve folyamatosan csökkentik a létszámot. A fizetéseket egyelőre időben megkapják a dolgozók, és most nincs napirenden létszámleépítés, de vizsgálják már, hol lehetne karcsúsítani a rendszeren szükség esetén, mondta szombaton Farkas.

A polgármester szerint a község idei költségvetésébe 176 millió forint forráshiányt terveztek be. Azt tervezik: pályázatot nyújtanak be, hogy pénzt kapjanak az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatására szánt állami keretből.