Balsai visszavág Bakának

2011.03.08. 12:58
Balsai István fideszes képviselő szerencsétlennek tartja, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke bírálta a hétfőn elfogadott a semmiségi törvényt. Balsai azt is közölte, hogy valószínűleg megváltozik a tizenöt évvel ezelőtt bevezetett igazságszolgáltatási szervezeti felépítés.

A fideszes Balsai István szerint szokatlan és szerencsétlen, ha a jogalkalmazó szerv, a bíróság beleszól a törvényhozási folyamatba. "Szokatlan, hogy a törvényhozási folyamatba beleszól a jogalkalmazó szerv mégpedig a nyilvánosság fórumán. Szerencsétlennek nevezték a törvény megoldását. Én úgy gondolom, az a szerencsétlen, hogy ha (...) a bírósági szervezet bármilyen pozícióban lévő tagja a törvényhozás folyamatába ily módon kíván befolyást szerezni" - közölte Balsai.

Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke tartja korábbi álláspontját a hétfőn elfogadott semmisségi törvény ügyében - mondtaSzűcs Péter, az OIT szóvivője. Eszerint komoly alkotmányossági problémát jelent a jogszabály, mert sérti a bírák szabad mérlegelési jogát. A törvényt azonban elfogadta az Országgyűlés, azt tiszteletben kell tartani, így a bíróságok is be fogják tartani.

A semmisségi törvény végrehajtásának biztosítéka a bírósági szervezet, de a jogszabály végrehajtását természetesen az Országgyűlés is megfelelő módon kontrollálni tudja, hiszen "a jelenleg még funkcionáló Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban" több parlamenti képviselő is helyet foglal - közölte Balsai István. Az OIT-tel kapcsolatos kérdésre keddi sajtótájékoztatóján azt válaszolta: tudomása szerint az alkotmányozási elképzelések alapján lehetségesek bizonyos változtatások az igazságszolgáltatással kapcsolatos állami részvételt illetően. Közölte azonban, ezek jelenleg még elképzelések.

A hétfő este elfogadott semmisségi törvény értelmében - amely a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik - az első fokon eljáró bíróság hivatalból legkésőbb 2011. október 23-ig határozatban nyilvánítja semmisnek a jogszabály hatálya alá tartozó elítélést vagy megállapítást. Lehetőség nyílik arra is, hogy a bíróság - az ügyész indítványára, illetve a terhelt vagy a szabálysértési eljárás alá vont személy, valamint hozzátartozóik, továbbá a védő kérelmére - semmisnek nyilvánítsa a tömegoszlatással közvetlen összefüggésben, "méltányolható körülmények között elkövetett" más bűncselekmény miatt hozott ítéletet és a bíróság hatáskörébe tartozó szabálysértés miatti megállapítást. A javaslat indoklása szerint ezek közé tartozhatnak a rágalmazó és becsületsértő jellegű cselekmények. Ebben az esetben a bíróság a kérelem beérkezésétől számított 60 napon belül hoz érdemi határozatot. Az elutasító határozat ellen fellebbezéssel lehet élni.