A konyhakertek után is fizetnek Devecserben

2011.03.09. 10:20
A devecseri önkormányzat rendeletben szabályozza a vörösiszap okozta károk megtérítését. Az állam készpénzben fizetné ki a gépjárművekben és konyhakertekben keletkezett kárt.

A vörösiszap károsultjainak - a rendelet értelmében - március 20-ig támogatási kérelmet kell benyújtani.

Minden esetben egyedi elbírálás alapján állapítják meg a támogatás összegét, amely kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a háztartási ingóságokban (bútorok, háztartási eszközök) és ruhaneműkben esett károkra, illetve élelmiszer vásárlás támogatására. A támogatásnál az egyéb forrásból megtérülő károkat is figyelembe veszik. A devecseri önkormányzat a központi költségvetésből kívánja kifizetni az így meghatározott összeget.

06

A gépjárművekben keletkezett károk esetében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) állapítja meg a kárösszeget, figyelembe veszik az autó korát és az amortizáció mértékét.

A konyhakertekben és az elhullott haszonállat-állományban keletkezett kárt annak fizetik ki egy összegben, aki nem részesült a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedelempótló támogatásában, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hitelesítette kárfelvételi jegyzőkönyvét.

Ruhaneműkre és élelmiszerre a károsult épületbe bejelentettek fejenként 200 ezer forintos értékhatárig igényelhetnek kártérítést.

A háztartási ingóságokban keletkezett károkat nem készpénzben, hanem a segélyszervezeteket tömörítő civil humanitárius koordinációs központ természetbeni támogatásával, a Magyar Vöröskereszt által adott háztartási technikai eszközökkel és bútorokra beváltható utalvánnyal téríti meg az állam.