Jogerős a bödeházai választás eredménye

2011.03.11. 19:30

Jogerőssé vált péntek estére a február 27-i bödeházai polgármester-választás eredménye, miután a Zala Megyei Bíróság is elutasította a voksolással szembeni kifogást. A megyei bíróság helybenhagyta a területi, illetve a helyi választási bizottság megismételt eljárásban hozott elutasító határozatát.

A kifogás benyújtója mindvégig arra hivatkozott, hogy szerinte a választás tisztaságának alapelve sérült. Meglátása szerint ugyanis figyelmen kívül hagyták, hogy olyanok is szavaztak, akik nem élnek életvitelszerűen a településen, ezzel pedig érdemben befolyásolták az eredményt.

A kérelmező konkrétan megjelölte, hogy milyen jogszabály sérülhetett, de bizonyítékokat nem csatolt be, ezért ennek hiányában a megyei bíróság is jogszerűnek ítélte a fellebbezés elutasítását. Bár a február 6-i szavazás azért lett eredménytelen, mert az azóta lemondott helyi választási bizottság bizonyítottnak látta, hogy valójában nem helyben élők is szavaztak, ezúttal ezt nem vizsgálta és nem állapított meg a bödeházai új választási bizottság.

A Zala megyei területi választási bizottság csütörtökön - a helyi választási bizottság döntését helybenhagyva - utasította el a voksolással szembeni kifogást. A bizottság döntése is kifejti, hogy a kérelmező a fellebbezésben - a korábbiakkal ellentétben - most megjelölte ugyan a jogszabálysértésre vonatkozó paragrafusokat, de ezúttal sem nyújtotta be "a vélelmezett jogszabálysértés alapjául szolgáló tényszerű bizonyítékokat".

Kedden a helyi választási bizottság másodszor vizsgálta a zalai település február 27-i polgármester-választásával kapcsolatos kifogást, amit a bíróság múlt vasárnap érdemi felülvizsgálatra küldött vissza. Erre azért került sor, mert a helyi és a területi választási bizottság is tévesen ítélte meg a voksolás eredményével kapcsolatos beadványt. Fellebbezésnek vették, holott kifogásnak minősült, amit érdemben kellett volna vizsgálnia mindkét testületnek.

A Zala megyei kistelepülésen ősz óta a harmadik megismételt választást tartották február 27-én. Két független jelölt közül az eddig is a települést irányító Büki László 33, Káldi Lászlóné pedig 29 szavazatot kapott, a névjegyzékben szereplő 66 lakos közül 62-en adták le voksukat.

A kifogás benyújtója azt sérelmezte, hogy február 27-én a korábbinál is több olyan személy szavazott, aki az újonnan megválasztott polgármester lakásába volt bejelentve. Álláspontja szerint ez jelenősen befolyásolta a választás eredményét, és hivatkozott arra, hogy a korábbi - azóta lemondott - helyi választási bizottság február 6-án ugyancsak emiatt semmisítette meg az akkori időközi választás eredményét.

Bödeházán a névjegyzékben szereplők adatai az elmúlt hónapokban folyamatosan változtak. Októberben 47-en voltak bejelentve, a januári választási fordulóra azonban már 84-en, míg a február 6-i voksolás idején 73, február 27-re pedig 66 állandó lakosa volt a hetési tájegységben lévő kisközségnek.

A január 9-i időközi választás kapcsán indított "fiktiválási" eljárás február elején lezárult, ennek az volt a célja, hogy kiszűrjék azokat, akik nem életvitelszerűen élnek a településen. A tömeges betelepülések miatt indított, a letenyei körjegyzőség által lefolytatott eljárás viszont nem állapított meg törvénysértést, így senkit nem kellett a bejelentett lakcíméről törölni.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság még a január 9-i voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított Bödeházán, a vizsgálat még nem zárult le.