Jelzett a sugárkapu a magyar határon

2011.03.24. 00:42

A magyar vámhivatal nemcsak a Japánból vagy a Távol-Keletről behozott áruk, hanem a más országokból érkező termékek sugárzási szintjét is folyamatosan méri, közölte az Index kérdésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A NAV-tól azt szerettük volna megtudni, hogy a Japánban történt atomkatasztrófa után hogyan vizsgálják a Magyarországra érkező termékeket.

Az EU külső határain úgynevezett „sugárkapuk” működnek, melyek az ott elhaladó szállítmányok sugárzási szintjét mérik, válaszolta Suller György Attila vám- és jövedéki szóvivő. A sugárszint mérésére a hivataloknak elegendő kézi sugárzásmérője van és személyi sugárzásmérővel is fel vannak szerelve, tette hozzá.

Az áruk beléptetésekor – sugárvédelmi szempontból – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai nem tesznek különbséget a termékek között, így nemcsak az élelmiszereket, de a műszaki berendezéseket és más árukat is megvizsgálják.

A NAV egyik határkirendeltségén a napokban egy belépő mikrobusznál jelzett a sugárkapu, közölte Suller György Attila. A vizsgálaton azonban az derült ki, hogy a jármű egyik utasa két héttel korábban izotóp tartalmú gyógyszeres kezelést kapott. Az ügyben értesítették az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat ügyeletét, amely megvizsgálta a mikrobuszt, majd ezután beengedték az országba a járművet.

Az eddigi vizsgálatok szerint nem sugárszennyezettek a Japánból az Európai Unióba importált élelmiszerek, közölte szerdán az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelősének szóvivője. Frederic Vincent elmondta, hogy a bizottság a múlt héten szólította fel a tagországokat a szükséges vizsgálatok elvégzésére, s a most nyilvánosságra került első eredmények nem jeleztek sugárveszélyt az élelmiszerekben.

Az Európai Unió tagországai az unió élelmiszeripari gyorsriasztási rendszerén (RASSF) keresztül értesíthetik az uniós hatóságokat és a többi tagországot egy esetleges szennyezettségről. Az Európai Uniónak viszonylag csekély a Japánból származó élelmiszerimportja, tavaly mindössze 65 millió eurót tett ki: a tagországok elsősorban halat, valamint tenger gyümölcseit vesznek Japánból.

Japánban is egyelőre csak a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű körzetében találtak sugárszennyezést spenótban és tejben.