Olivér
5 °C
8 °C

Csökkent a kórházak adóssága

2011.03.28. 15:23
2010 utolsó negyedévében 34,6 milliárd forint volt a kórházak adósságállománya, a lejárt tartozás az év utolsó szakaszában 12,9 milliárd forinttal csökkent, közölte a Nemzetierőforrás-minisztérium. A kórházak összes kötelezettsége a 2010. szeptember 30-i 138,7 milliárd forintról 115,8 milliárd forintra csökkent év végére.

A Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyi államtitkársága 2010 utolsó negyedévére is összesítette a kórházak által visszaküldött, pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat. A beküldött adatok alapján az elmúlt év végén 34,6 milliárd forint volt az egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége. Ez a lejárt tartozás a harmadik negyedévben 11 milliárd forinttal nőtt, a negyedik negyedévben pedig 12,9 milliárd forinttal csökkent.

Az államtitkárság szerint ebből is látható, hogy a több mint 31 milliárd forintos konszolidációs támogatás (27,5 milliárd konszolidáció + 3,7 milliárd külön kormányhatározatokban meghatározott kórházcsoportokat érintő támogatás) képes volt az adósságállomány növekedésének ellensúlyozására.

A tárca szerint további intézkedésekre van szükség az adósság újratermelődésének lassításához. A Semmelweis-terv szerint a kórházi rendszert 2011-től alakítják át, a hatékonyságot javító eredmények túlnyomórésze azonban majd csak 2012-ben várható.

A kórházak összes kötelezettsége – amely tartalmazza a lejárt és nem lejárt tartozásokat is - a 2010. szeptember 30-i 138,7 milliárd forintról 115,8 milliárd forintra csökkent év végére. A tavaly decemberi támogatás hatását a különböző adatsorok összefoglaló elemzése mutatja, mely magába foglalja a határidőn belüli és lejárt határidejű szállítói tartozást, az önkormányzattal, az állammal, a tb alapokkal, az OEP-pel szembeni kötelezettségeket, a peres és peren kívüli kötelezettségeket, az egyéb kötelezettséget, a működési hitelt és a fejlesztési hitelt.

A kórházak most végzik az egyes adatsorok - önkormányzati és tulajdonosi tartozások - részletes vizsgálatát. Mindenre kiterjedő, pontos adatai azután lesznek az államtitkárságnak, ha elkészült az egészségügyi rendszer részletes leltára, olvasható a tárca közleményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?