Csökkent a kórházak adóssága

2011.03.28. 15:23
2010 utolsó negyedévében 34,6 milliárd forint volt a kórházak adósságállománya, a lejárt tartozás az év utolsó szakaszában 12,9 milliárd forinttal csökkent, közölte a Nemzetierőforrás-minisztérium. A kórházak összes kötelezettsége a 2010. szeptember 30-i 138,7 milliárd forintról 115,8 milliárd forintra csökkent év végére.

A Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyi államtitkársága 2010 utolsó negyedévére is összesítette a kórházak által visszaküldött, pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat. A beküldött adatok alapján az elmúlt év végén 34,6 milliárd forint volt az egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége. Ez a lejárt tartozás a harmadik negyedévben 11 milliárd forinttal nőtt, a negyedik negyedévben pedig 12,9 milliárd forinttal csökkent.

Az államtitkárság szerint ebből is látható, hogy a több mint 31 milliárd forintos konszolidációs támogatás (27,5 milliárd konszolidáció + 3,7 milliárd külön kormányhatározatokban meghatározott kórházcsoportokat érintő támogatás) képes volt az adósságállomány növekedésének ellensúlyozására.

A tárca szerint további intézkedésekre van szükség az adósság újratermelődésének lassításához. A Semmelweis-terv szerint a kórházi rendszert 2011-től alakítják át, a hatékonyságot javító eredmények túlnyomórésze azonban majd csak 2012-ben várható.

A kórházak összes kötelezettsége – amely tartalmazza a lejárt és nem lejárt tartozásokat is - a 2010. szeptember 30-i 138,7 milliárd forintról 115,8 milliárd forintra csökkent év végére. A tavaly decemberi támogatás hatását a különböző adatsorok összefoglaló elemzése mutatja, mely magába foglalja a határidőn belüli és lejárt határidejű szállítói tartozást, az önkormányzattal, az állammal, a tb alapokkal, az OEP-pel szembeni kötelezettségeket, a peres és peren kívüli kötelezettségeket, az egyéb kötelezettséget, a működési hitelt és a fejlesztési hitelt.

A kórházak most végzik az egyes adatsorok - önkormányzati és tulajdonosi tartozások - részletes vizsgálatát. Mindenre kiterjedő, pontos adatai azután lesznek az államtitkárságnak, ha elkészült az egészségügyi rendszer részletes leltára, olvasható a tárca közleményében.