Pécs visszaszerezte a buszait

2011.03.31. 15:33 Módosítva: 2011.03.31. 15:49

Pécs városa saját kézbe veszi a helyi buszos céget: új vezérigazgatót neveztek ki, a székházat lezárták, írja a Dunántúli Napló.

A bejáratokat egy külső cég biztonsági emberei őrzik, az épületbe senkit nem engednek be.

Az új vezérigazgató Bata László lett, aki korábban a Pécsi Közlekedési Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatójaként dolgozott a társaságnál.

Az ügyről sajtótájékoztatón közöltek részleteket. Páva Zsolt polgármester elmondta, a cégben 51 százalékos tulajdonrészt birtokló Pécs Holding még tavaly októberben kezdeményezte a kisebbségi részvénycsomag megvásárlását a Mecsekbusztól.

Utóbbi 49 százalékot birtokol a PK Zrt.-ben, míg a menedzsmentjogokat a város gyakorolja. A részvények kétharmadához egy 560 milliós vásárlással, további 15 százalékot megszerezve juthatott volna a város.

Szabó Iván ügyvéd közölte: a Mecsekbusz miatt olyan károkat szenvedett Pécs városa, amelyek közel ezzel azonos értéket képviselnek, a különbözetet - 381 ezer forintot - pedig átutalták a Mecsekbusznak.

Jahn Péter, a Mecsekbusz vezetője közölte: jogszerűtlennek tartják a város lépését, amelynek a tárgyalások során nem volt semmi megelőző jele.

Ennek némileg ellentmond, hogy a polgármester már tavaly szeptemberben tömegközlekedési biztost nevezett ki, és bejelentette, hogy a város a saját kezébe veszi a helyi buszközlekedést.