Rejtélyes autó tűnhet fel cigánygyilkosságügyben

2011.04.04. 17:12
Fordulatokban gazdag hét következhet a cigánygyilkosságok perében. A negyedrendű vádlott minden bizonnyal elérkezik a kislétai gyilkossághoz, amiben már saját bevallása szerint is úgy vett részt, hogy tudta, mi fog történni. Ennél is érdekesebb lehet, ha kiderül, miért kérdezte az elsőrendű vádlott védője, hogy hány autóval mentek Tiszalökre. Cs. István védője azt mondja, K. Árpád szeretőjének vallomása is az ő változatukat erősíti majd. A per kedden folytatódik.

„Hány autóval mentek Tiszalökre?” – tette fel az első hallásra egyértelműnek tűnő kérdést a cigánygyilkosságok perének pénteki napján a vallomást tevő Cs. István negyedrendű vádlottnak Bérdi Zsolt, K. Árpád elsőrendű vádlott védője. Cs. azt mondta, egy autóval, ami megfelelt annak, amit eddig tudtunk az ügyről. Az ügyvéd nem is feszegette tovább a kérdést, ennek a momentumnak azonban még komoly jelentősége lehet. Bérdi Zsolt egyelőre nem árulta el, milyen esetleges másik autóra gondolt, de utalt arra az Indexnek, hogy ez a mozzanat fordulatot hozhat, akár már ezen a héten.

Kedden Cs. István vallomásának újabb részével folytatódik a per. A negyedrendű vádlott eddig a hátteréről és a kapcsolatrendszeréről beszélt, illetve a tiszalöki gyilkosság részleteiről vallott (ez volt az első, amelyben sofőrként részt vett, ezt ő maga is elismerte). Az ezután következő kislétai gyilkosság, amely az utolsó volt a sorozatban, még nem került szóba, ezen a héten annak tárgyalásáig is eljuthatnak.

Cs. István az április elsejei trágyaláson
Cs. István az április elsejei trágyaláson

Több száz részlet

Cs. védekezése azon alapul: az első esetben nem tudott arról, miért kell autóval elvinnie a három másik vádlottat Tiszalökre, csak hazaúton jött rá, mi történt valójában, ezután pedig K. Árpád halálos fenyegetéseinek hatására maradt a csoporttal és vett részt egy újabb gyilkosságban.

Az egykor Koszovóban is szolgált katonam Cs. az idő előrehaladtával egyre zavarodottabbá vált a vallomása során, egyre többször került ellentmondásba korábbi állításaival (ennek részleteiről itt olvashat). Védője, Barcsi István szerint előbbinek egyszerűen az az oka, hogy nem emlékezhet már tisztán ennyi idő után több száz részletre, ráadásul olyanokra, amik éles stresszhelyzetben történtek.

Egyszerű gyerek

Zavarodottságának magyarázata pedig védője szerint az, hogy ő egy „egyszerű gyerek”, akinek figyelő szemek – köztük a többi vádlott – előtt, stresszes helyzetben kell előadnia mindent. Védője azzal próbált segíteni neki, hogy válaszait mindig gondolja át alaposan, és próbáljon összeszedettebben válaszolni. Miszori László, a bírói tanács vezetője többször is rászólt már, mert szerinte rendszeresen nem a kérdésekre válaszol.

Barcsi szerint mindezzel együtt védence őszintén elmond mindent, ahogy a rendőröknek is elmondott, akik a vallomások során nem találtak ellentmondásokat a beszámolójában – szerinte ez is jelzi szavahihetőségét. Cs. szavahihetőségének kérdése azért nagyon fontos, mert a vádirat – a tiszalöki és a kislétai gyilkosságok esetében – jelentős mértékben az ő vallomására támaszkodik. Így ha megbízhatatlannak bizonyul, annak az egész ügyre komoly hatása lehet.

07

Életfogytig tartó büntetés is lehet

Cs. bűnpártolóként elismerte bűnösségét. Jogilag ez azt jelenti, nem tudott előzetesen arról, hogy bűncselekményben vesz részt. Ez azonban, még ha minden úgy is történt, ahogy Cs. állítja, legfeljebb a tiszlöki esetre lehet igaz, a kislétai gyilkosságban már mindenképpen bűnsegédnek számít, hiszen itt tudott arról, mit követnek el – ennek büntetése pedig sokkal súlyosabb, emberölés esetén életfogytig tartó büntetés is lehet.

Az egyik jelentősnek tűnő ellentmondás Cs. vallomásában, hogy a mostani tárgyaláson azt mondta: K. Árpád még a családja életét is megfenyegette Tiszalök után. A rendőrségi vallomásban viszont még azt, éppen, hogy a többiek nyugtatták őt. A bíró kérdésére az ellentmondást úgy oldotta fel, valóban nyugtatták, de a hangnem fenyegető volt. Barcsi István szerint ebben nincs ellentmondás, azt, hogy „Nyugi, minden rendben lesz”, lehet fenyegetően is mondani.

A második tárgyalási nap legfeszültebb jelenete az volt, amikor K.Árpád arról kérdezte Cs. Istvánt, hogyan fenyegethette volna a családját, amikor nem is ismeri őket (a vallomást  tevő vádlottól a többi vádlott is kérdezhet). Cs. azt mondta, „kinézem belőled, hogy utánanéztél”, illetve azt, hogy „K. Árpád azt mondta, őt nem érdekli a saját élete, és ha börtönbe kerülne, lesznek mások, akik megbosszulják”.

Nem lesz képes meghúzni a ravaszt

Itt két fontos részlet is felmerül. A fenyegetéssel kapcsolatban Barcsi azt mondta, Ny. Éva (K. Árpád  szeretője) vallomása a Cs. által mondottakkal fog összevágni, aki a rendőrségnek azt mondta, K. Árpád őt is halálosan megfenyegette, de azt is mondta, nem lenne képes meghúzni a ravaszt. Ny. Éva azt mondta, szerinte az ő esetleges megölése ezért P. Zsolt harmadrendű vádlott feladata lett volna. Ny. Évát tanúként hallgatják meg az ügyben – ő vezette a Perényi 1 nevű szórakozóhelyet, ahol a vádlottak dolgoztak, és ahol a fegyvereket elrejtették. A vádirat szerint pedig ő ment értük, mikor a tiszalöki gyilkosság után beragadtak a sárban az autóval.

Ennél is lényegesebb lehet az esetleges további elkövetők kérdése. Cs. vallomása alapján nem volt egyértelmű, konkrétan tud-e további elkövetőkről, vagy csak hallott róluk. Védője szerint Cs. csak annyit tud erről: K. Árpád azt mondta neki, ha lebuktatja őket, lesznek mások, akik megbosszulják, ő maga ugyanakkor nem ismer senki mást, aki kapcsolatba hozható lenne a gyilkosságsorozattal.

Hárman egy ellen

Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak eddig nem tettek vallomást. Az eljárás során erre bármikor lehetőségük van. K. Árpád védője szerint védence fog vallomást tenni. Az, hogy ők hárman eddig nem vallottak, és megvárták, Cs. István mit mond, taktikai húzásnak tűnt. Bérdi Zsolt szerint erről nincs szó, azt azonban nem akarta pontosan elmondani, milyen együttműködés van a védők között. Barcsi István szerint ugyanakkor egyértelműen érezhető az érdekellentét védence és a másik három vádlott között, ők így nem is igazán működnek együtt a védekezésben.

A cigánygyilkosságokról szóló összes cikkünket, köztük az eddigi tárgyalási napok beszámolóit és az elkövetők profiljait itt olvashatja.