2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Több pénzt kap a háziorvos, ha szűrésre küldi betegét

2011.04.04. 13:50

Április elsejétől módosult a háziorvosok munkáját értékelő indikátorrendszer, a praxisok többletbevételhez jutnak, közölte a Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyi államtitkársága.

A háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzésére 2009 első felében vezették be az egységes indikátorrendszert. Ezt az elmúlt két év tapasztalatai és nemzetközi tendenciák alapján alakították át.

A felnőtt és a vegyes körzetek értékelésekor április 1-től fontos szempont lesz az influenza elleni védőoltásban részesült 65 év felettiek aránya, a népegészségügyi célú, szervezett emlőszűrésen a megelőző két évben részt vett 45-65 éves nők száma. Figyelembe veszik, a magas vérnyomás miatt kezelést kapottak arányát, a gondozásban részesült cukorbetegek arányát, a továbbküldési arányt a szakellátásba, valamint az antibiotikumos kezelések gyakoriságát.

Az indikátorrendszer a gyógyszerfelírási gyakorlatra is hatással lesz. A háziorvosok érdekeltté válnak abban, hogy költséghatékony gyógyszereket írjanak fel. A rendelet bizonyos gyógyszerfelírási mennyiség felett minden orvosra kiterjedően gyógyszerfelírási visszajelzési rendszert vezet be. A háziorvosok így rövid időközönként, dokumentálható módon visszajelzést kaphatnak az OEP-től gyógyszerfelírási gyakorlatuk alakulásáról, az általuk felírt gyógyszerek mennyiségéről.

A minősítésére szolgáló jutalmazási keret havi 100-ról 250 millió forintra emelkedik. Ez átlagosan havi 50 ezer forint többletbevételt is jelenthet attól függően, hogy az adott praxis hogyan teljesít.