Ombudsmani vizsgálat a nemkívánatos emberek ügyében

2011.04.05. 15:42

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mert sajtóhírekből úgy értesült, hogy Gyöngyössolymos képviselő-testülete két újságírót és négy helybéli lakost nemkívánatos személynek nyilvánított a településen, jelentette be az Országgyűlési Biztos Hivatala.

A közlemény szerint a tudósításokban megjelentek alapján felmerült a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye sérelmének, illetve közvetlen veszélyének gyanúja. A vizsgálat keretében Szabó Máté a Heves Megyei Kormányhivataltól kért tájékoztatást.

Gyöngyössolymos képviselő-testülete nemkívánatos személlyé nyilvánította a Heves Megyei Hírlap két újságíróját, valamint négy helybelit. A Solymosi Hírmondó előző heti számában a polgármester hosszasan ecseteli az elért eredményeket, majd arról értekezik, hogy az utóbbi időben nemtelen támadások érik. Jogi lépések lehetőségét is felveti, majd megjegyzi: a képviselőtestület egyetlen lépést tett "a klikkesedett, néhány személy ellen", nevezetesen a nemkívánatos személlyé nyilvánítást.

Suha Péter, a Heves Megyei Hírlap munkatársa előző kedden azt mondta, hogy kolléganőjével, Juhász Mariannal együtt a szakma szabályai szerint, az érintettek megkérdezésével számoltak be a faluban történtekről. Egyrészt arról, hogy feljelentés nyomán vizsgálat indult az előző önkormányzati ciklusban született szerződések miatt, másrészt egy másik esetről, amikor összetűzésbe került a polgármesteri hivatal épületében a község független polgármestere és a tisztségért korábban szintén elinduló másik férfi.