Ipolytarnócon folytatódhattak volna a romagyilkosságok

2011.04.12. 15:47 Módosítva: 2011.04.12. 15:49
Az MTI úgy tudja, hogy Ipolytarnócon akartak újabb támadást elkövetni a romagyilkosságok elkövetésével gyanúsított banda tagjai, akiket két nappal a tervezett támadás előtt kaptak el 2009-ben a rendőrök.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon akartak újabb gyilkosságot elkövetni azok a férfiak, akiket a hat halálos áldozattal járó, romák elleni támadássorozat vádjával állítottak bíróság elé, tudta meg az MTI. A bűnbanda tagjait hosszas titkosszolgálati megfigyelés után, két nappal a tervezett támadás előtt fogták el a munkahelyükön Debrecenben.

Az MTI - korábbi rendőrségi értesüléseit megerősítve - a nyomozati dokumentumokból megtudta, hogy a romák elleni kilenc támadással és más bűncselekményekkel megvádolt férfiak 2009. augusztus 23-ra tervezték az újabb támadásukat. Ezt a rendőrségi feltételezést támasztja alá, hogy a lefoglalt bizonyítékok között vannak az alig félezer lakosú Nógrád megyei településről készült műholdas és egyéb felvételek, megjelölve a romák által lakott településrész kiszemelt háza, és a lap szélén a támadás tervezett dátumát is feltüntették.

Dócs András, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnügyi főosztályvezetője a nyomozás lezárása után, 2010. augusztus 9-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a térképvázlatok és más adatok azt támasztják alá, hogy a szélsőséges nézeteket valló férfiak más helyszíneken is készültek romák elleni bűncselekményre: Erdőkertes, Kisvárda és Tura volt a tervezett célpont. Az erre vonatkozó adatok, valamint Ipolytarnóc neve viszont nem szerepel a március végén indított büntetőeljárás vádiratában.

Megfigyelték őket

Több rendőrségi forrásból az MTI megtudta: a 2009. augusztus 2-i kislétai gyilkosság után egy héttel látótérbe kerülő férfiakat, akik a romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadás elkövetésével gyanúsíthatók voltak, operatív módszerekkel megfigyelés alatt tartották.

Titkosszolgálati módszerekkel is begyűjtött adatok azt támasztották alá, hogy a Kiss testvérek és Pető Zsolt, akik a büntetőügy első-, másod- és harmadrendű vádlottjai, vasárnapról hétfőre virradóra, amikor is a legtöbb támadást elkövették, újabb gyilkosságot akarnak véghezvinni, ezért augusztus 21-én, pénteken, nem sokkal hajnali két óra után rajtuk ütöttek a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen, amely a munkahelyük volt.

Az akcióban 85 kommandós, száz nyomozó vett részt, és az elfogással párhuzamosan 13 helyszínen tartottak házkutatást. Előállítottak nyolc embert, de közülük csak négyet gyanúsítottak meg a bűncselekmény-sorozatban való részvétellel. Petőfi Attila, az NNI akkori vezetője, a feltételezett elkövetők elfogása után újságíróknak azt mondta, azért időzítették az akciót aznap éjjelre, mert a gyanúsítottak együtt voltak, és elfogásukkor csekély ellenállásra számíthattak.

Aznap éjjel előállították K. Árpád elsőrendű vádlott korábbi szeretőjét, F.-né Ny. Évát, akit azért tartottak operatív módszerekkel megfigyelés alatt a rendőrök, mert az ő tulajdonában lévő telefonszámot hívták fel a gyanúsítottak a tiszalöki gyilkosság után, hogy segítsen kiszabadíttatni a sáros földúton elakadt járművüket. Ez a hívás vezetett később az elkövetők nyomára, ugyanis a több mint ötmillió telefonhívás ellenőrzésekor kiderült, hogy ezt a telefont használták a galgagyörki és a kislétai támadásnál is.

Az asszony, aki mind a négy vádlott munkaadója volt, és telefonszámát nyilvántartásában tárolta a rendőrség, a vád szerint eleget tett Kiss Árpád kérésének, és saját autóján elvitte a Kiss testvéreket Debrecenbe a fegyverekkel együtt, majd visszavitte őket az elakadt járműhöz, és egy traktorossal kiszabadíttatta az elakadt autót. F.-né Ny. Éva lakásán házkutatásokat is tartottak, de a nő tanúként szerepel a büntetőügyben.

Mesterlövészpuskát is lefoglaltak?

A gyanúsítottak lakásán és további tucatnyi helyszínen tartott házkutatás során 1916 "tétel" bűnjelet foglaltak le: megtalálták egyes helyszínek térképvázlatait, az elkövetéshez használt gépkocsit és az addigra már leszerelt téli gumikat, az elkövetéskor használt bakancsokat, fényképezőgépeket.

A rendőrök a szórakozóhelyen egy fal mögé rejtve találták meg a támadássorozathoz használt, egy besenyszögi vadásztól korábban elrabolt fegyvereket. Az elfogásról és a Perényi 1-ben tartott házkutatásról készült videofelvételt a rendőrség később közzétette.

Az MTI több forrásból is úgy tudja, az egyik házkutatáskor lefoglaltak egy igen ritka és értékes mesterlövészpuskát is, de a fegyver nem szerepel a vádiratban.

Folyik a per

A bíróság előtt álló K. Árpád, testvére, K. István és P. Zsolt elfogásakor igazoltatták a szerződéses katonaként Koszovót is megjárt, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló Cs. Istvánt, de elengedték. Őt órákkal később fogták el a rendőrök. A vád szerint a tiszalöki és a kislétai gyilkosságnál sofőrként segítette társait, így a büntetőügy negyedrendű vádlottja lett.

A K. testvérek a terhükre rótt kilenc cselekményből csak a sérüléssel nem járó támadásokat ismerték el a bíróságon, míg P. Zsolt mindent tagad. Cs. az utolsó két támadásról részletesen beszélt a bíróságon. A március 25-én kezdett büntetőper szerdán iratismertetéssel folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

A cigánygyilkosságokról szóló összes cikkünket, köztük az eddigi tárgyalási napok beszámolóit és az elkövetők profiljait itt olvashatja.