Az MSZP keresi a fogást Budai Gyulán

2011.04.13. 15:14
Az elszámoltatási kormánybiztos korábbi HM-es vezetők nagyértékű, gyanús lakáskiutalásait vizsgálja, az MSZP szerint azonban ő is hasonló ügyben érintett.

Az ügyet az MSZP robbantotta ki, amikor Török Zsolt szóvivő hétfőn nyílt levélben tudakolta az elszámoltatási kormánybiztostól, hogy valóban megvett-e egy korábban a számára kedvezményesen kiutalt luxuslakást. Budai a válaszában elismerte, hogy a katonai ügyészként, a munkatársaihoz hasonlóan a 90-es évek elején ő is lakáshoz jutott, de a luxusingatlan valójában egy 50 nm-es társasházi lakás volt, amit később megvásárolhatott.

Az ügy apropója, hogy a kormánybiztos maga is épp honvédségi lakásügyeket vizsgál. Fapál László, a honvédelmi tárca korábbi közigazgatási államtitkára három szolgálati lakást vásárolt meg. Az elsőt, egy X. kerületi 73 négyzetméteres lakást, 1988-ban vette meg 1,4 millió forintért. Ezt követően Táborfalván 2001-ben 3 millió forint munkáltatói kölcsönből kezdett el építkezni.

2005 májusában a HM a Mesternívó Kft.-től egy 146 négyzetméteres luxuslakást vásárolt 65 millió forintért, amit az államtitkár 2006. júliusában 22 millió forintért vett meg az akkori feleségével. Budai szerint a lakást egyébként a Gyurcsány Ferenc kormányfővel való megállapodás alapján nem lehetett volna értékesíteni.

A kormánybiztos szerint ugyanebben az időszakban az államtitkár két nagy értékű ingatlant is vásárolt gyerekei részére a XIII. kerületi Röppentyű utcában. Úgy véli, a vásárlások százmilliós költségének forrása összefüghet azzal a szintén általa vizsgált vesztegetési üggyel. , melynek keretében Fapál állítólag egy whiskysdobozba gyűjtötte a kenőpénzeket.

Fapálhoz hasonló konstrukcióban vásárolt ingatlant Gömbös János korábbi miniszteri biztos, aki szolgálati lakásának értékesítését kérte a tárca vezetőjétől. Az ingatlant a tárca 30 millióért vásárolta, a felújítására több mint 18 millió forintot fordítottak költségvetési forrásból, majd a Gömbös 8,3 millióért vehette meg.

Budai Gyula húsz hasonló ügyben folytat vizsgálatot. Összegzése szerint az ügyek hasonlósága, hogy mind Fapál László, mind Gömbös János egy összegben fizették ki a vételárat, nem kértek részletfizetést, és nagy értékű felújításokat hajtottak végre költségvetési forrásból.

Budainak az MSZP által felhánytorgatott lakásvásárlása elsősorban abban különbözik az általa vizsgáltaktól, hogy az törvényileg szabályozott alapon történt: a fegyveres testületek dolgozóinak lakáshoz juttatása régi gyakorlat, a kedvezményes lehetőséggel az állam évente több száz dolgozót juttat lakáshoz.