Megfosztanák Rákosit díszpolgári címétől

2011.04.13. 16:02
A szegedi kulturális bizottságban azt követelik, fosszák meg Rákosit szegedi díszpolgári címétől.

Öt ember díszpolgári címének törlését javasolta a pénteki szegedi közgyűlésnek a város kulturális bizottsága - közölte Haág Zalán (Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke.

Áttekintették a díjazottak listáját 1833-tól napjainkig, és öt személy díszpolgári címtől való megfosztását találták indokoltnak: Kempen Jánosét, aki 1848 és 1859 között az osztrák önkényuralom kiszolgálója volt, Grünne Károlyét, aki Ferenc József közvetlen tanácsadói köréhez tartozott, Hauer Istvánét, aki Ferenc József 1857-es magyarországi körútjának egyik szervezője volt, Bach Sándor báróét, osztrák belügyminiszterét; és Rákosi Mátyás kommunista politikus, miniszterelnök, diktátor címe sem maradhat fenn.

Rákosi Mátyás 1945-ben kapta meg a díszpolgári címet a várostól, a többiek 1857-ben.

A bizottság elnöke elmondta, hogy mind az öten a nemzeti önrendelkezés, az állami szuverenitás ellen küzdöttek, továbbá amikor megkapták a díszpolgári címet, nem volt állami szuverenitás, azaz a város vezetése nem tudott szabad döntést hozni, tehát az akkori közvélemény támogatását nem kaphatta meg a cím odaítélése.

Az eljárásra lehetőséget ad a jogszabályi háttér, a cím odaítélésének szabályzata is - magyarázta Haág Zalán. A javaslat tanácsnoki sürgősségi előterjesztéssel kerül a pénteki közgyűlés elé.