Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A börtönőrök rosszabbul élnek a raboknál

2011.04.14. 19:03
A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetség (FRDÉSZ ) szervezésében tartott egész hetes demonstráció-sorozatban a vámosok és a katonák után csütörtökön a börtönőrök tüntettek, pénteken a tűzoltók vonulnak ki a Kossuth térre, szombaton pedig az összes dolgozó és szakszervezet együtt vonul a Hősök teréről a Parlament elé.

A rendészeti dolgozók elfogadható életpályamodellt, tisztességes béreket, korszerű védő- és munkaeszközöket, fizetett túlórát, és illetményemelést követelnek. A Széll Kálmán-tervet bírálják, féltik nyugdíjukat, és a nyugdíjkorhatár emelése miatt aggódnak.

A börtönőrök a követeléseket kiegészítették néhány ponttal: a fogvatartottakkal foglalkozók kiemelt bérezését, a tisztek őrzési pótlékát követelik. Ezen felül támogatást szeretnének sportolási lehetőséghez, rekreációhoz, és a korkedvezményes nyugdíj mellett továbbra is kiemelt nyugdíjat követelnek azoknak, akik a rabokkal érintkeznek.

Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke azt mondta, azt hitte, ha elkezdődik a demonstráció-sorozat, leülnek velük tárgyalni, de négy nap alatt semmi sem történt.

Fabók Ferenc, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FBVSZOSZ) elnöke abban látja a kormány negatív intézkedéseinek okát, hogy a politikusok az iskolából rögtön a parlamentbe kerültek, így fogalmuk sem lehet, mi van egy börtönben.

A demonstráción egy 40 éves törzszászlós panaszlevelét olvasták fel, melyből kiderül, azért ment erre a pályára, mert az kiemelt fizetéssel, és sok szabadidővel kecsegtetett. Hamar kiderült azonban, hogy a szabadidő, ha van is, kiszámíthatatlan, de ez még nem volt gond. Fiatalon lelkes volt, és szerette a munkáját, nem bánta a túlórát, nem bánta, hogy sokszor az ünnepeken is dolgozott. Ez akkor kezdett problémává válni, mikor családja lett, ráadásul megélhetési gondok is ekkor jelentkeztek, a családot el kell tartani, és már a fizetés sem kiemelt. A levél írója összehasonlította helyzetét a fogvatartottakéval, és arra jutott, hogy a raboknak van ideje és lehetősége testük karbantartására, míg neki nincs, a raboknak mindig jut meleg étel, neki és családjának nem.

A felsorolt problémákra a börtönőrök kis performanszokkal hívták fel a figyelmet. Először egy a fejét guillotine-ba tartó egyenruhás bábut állítottak a színpadra. Egy másik bábut, ami infúzióra volt kötve, kerekesszékben tologattak, nyakában egy tábla: „62 évesen szolgálatra jelentkezem”. Majd több tucat váll-lapot mutattak, melyek olyan kollégáiké voltak, akik nem érték meg a nyugdíjas kort, még a korkedvezményest sem.