Otthon halnánk meg legszívesebben

2011.04.14. 17:42
Kórházban kevesen, helyette inkább otthon, családjuk körében szeretnének leginkább meghalni a magyarok. A Magyar Hospice Alapítvány felmérése szerint a legtöbben szeretteik elveszésétől aggódnak.

A Magyar Hospice Alapítvány  által készített felmérésben 1000 embert kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek a gyógyíthatatlan betegségek esetén az életminőségüket érintő kérdésekről.

A reprezentatív felmérésben arra a kérdésre, hogy ha gyógyíthatatlan beteg lenne, hol halna meg legszívesebben, a megkérdezettek kétharmada otthonát, családját választaná. A válaszadók negyede a szakintézeteket jelölte meg, kórházba összesen csak 14 százalék menne.

A szakintézmények a nők és a diplomások körében népszerűbbek, kórházban inkább a budapestiek, a férfiak és a 45-65 év közötti megkérdezettek akarnak meghalni.

Arra a kérdésre, hogy mitől félnek leginkább a gyógyíthatatlan betegéggel kapcsolatban, a válaszadók 82 százaléka szerettei elvesztésétől tart, 69 százalékuk attól, hogy teherére lesz valakinek, 64 százalék pedig a kiszolgáltatottság miatt aggódik a leginkább. A betegséggel járó fájdalomtól a válaszadók kétharmada, környezetük sajnálatától ötödük fél. 10-ből 8 megkérdezett - ha anyagi helyzete megengedné - szívesen ápolná otthon, szakszerű segítség mellett gyógyíthatatlan beteg családtagját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport