Lufival búcsúztatták a telet a hajléktalanok

2011.04.15. 15:42
Dobszóval, tánccal, lufieregetéssel búcsúztatták el az idei kemény telet a hajléktalanok és a Menhely Alapítvány dolgozói pénteken. Az első Köszönöm díjat Hiesz Péternek adták, aki decemberben az utcán segítette világra egy hajléktalan nő gyerekét. A télen 51-en haltak meg kihűlés következtében, 1150-en éjszakáztak az utcán, 6000-en a menedékhelyeken.

A Menhely Alapítvány dolgozói és a hajléktalanok a Kürt utcai menhely előtt kezdték az ünneplést. A dobszó hallatán többen táncolni kezdtek, mások perecet ettek, üdítőztek, és az eregetésre szánt lufikat osztották el egymás között. Amikor megérkezett a rendőri biztosítás, az összegyűlt tömeg a Körúton az egyik lezárt sávban vonult a Blaha Lujza térig. A csapatot a krízisautó és A város mindenkié feliratot tartók vezették.

A Blahán letakarták, majd tavaszi virágokból rakták ki az alapítvány logóját, ezzel búcsúztették el jelképesen a telet. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója az önkéntesség évének apropóján adta át az első Köszönöm díjat, amelyet az kaphat, aki az elmúlt évben tett valamit a hajléktalanokért, önzetlenül segített nekik. A díjat idén Hiesz Péter kapta, aki decemberben segített egy hajléktalan nőnek világra hozni gyermekét.

Zacher Gábor főorvos a rendezvényen elmondta, hogy tavalyhoz képest 5 százalékkal nőtt a hipotermiában elhunytak száma. 156 hipotermiás betegből, 51-et nem tudtak megmenteni. Háromnegyedük hajléktalan volt, egynegyedük lakásból beszállított idős ember. A rendezvényen az elhunytakról is megemlékeztek. Ez azonban csak azoknak a száma, akik kórházba kerültek, a krízisautót ennél jóval többször riasztották, a diszpécserekhez összesen 9714 hívás érkezett be, átlagosan napi 64.

A Február Harmadika Munkacsoport gyorsjelentésében arról számolt be, hogy idén február 3-án 1150-en éjszakáztak az utcán. Rajtuk kívól több, mint 6000 hajléktalan menedékhelyeken, átmeneti szállásokon volt.