Az MSZP szerint politikai okokból váltották le a rendőrfőkapitányt

2011.04.19. 20:27
Ármós Sándor munkájával kapcsolatban nem merült fel szakmai kifogás, az MSZP szerint azért menesztették a rendőrfőkapitányt, mert felhívta a közvélemény figyelmét a szervezet súlyos anyagi helyzetére.

Politikai okokat sejt Ármós Sándor volt Pest megyei rendőrfőkapitány menesztésének hátterében a megyei közgyűlés MSZP frakciója. A megyei MSZP közleménye szerint sem a nagykátai, sem korábban a nagykőrösi rendőrkapitány beszámolóját nem fogadta el a két város képviselő-testületének fideszes többsége, pedig a rendőri állomány múlt évi munkájával kapcsolatban egyik esetben sem hangzott el érdemi szakmai kifogás.

A két beszámoló leszavazását követően Pintér Sándor belügyminiszter menesztette a közvélemény figyelmét a rendőrség - ágazati szakszervezetek által is megfogalmazott - súlyos anyagi helyzetére ráirányító Pest megyei rendőrfőkapitányt.

A belügyminiszter indoklás nélküli döntése azt a gyanút erősíti, hogy a Fidesz rendőrséget érintő döntéseinek okai Pest megyében sem szakmai, sokkal inkább politikai eredetűek - írta a megyei közgyűlés MSZP frakciója.

Hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatára indokolás nélkül visszavonta Ármós Sándor rendőr dandártábornok, Pest megyei rendőrfőkapitány vezetői kinevezését.

A menesztett Pest megyei vezető nemrég a fontosabb posztokon lévő beosztottainak írt, számos megszorító intézkedést tartalmazó körlevelével került a figyelem középpontjába.

Az ORFK átvilágította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági helyzetét, majd a vizsgálat eredményeként elrendelte a főkapitányi körlevél visszavonását, mert "az hibás adatokból levont téves következtetéseken alapult". Az ORFK, illetve később a megyei rendőr-főkapitányság közleményben azt írta, a Pest megyei rendőrség gazdasági helyzete stabil, nincs szükség megszorításokra.

A székéből felállított rendőrfőkapitány kedden azt mondta az MTI-nek: a belügyminiszternek joga van ahhoz, hogy bármelyik rendőri vezetőt indoklás nélkül felmentse, ez történt most is. "Nem megyek nyugdíjba, továbbra is a rendőrség állományában maradok", de hogy milyen beosztásban, arról még nem kaptam tájékoztatást – közölte a dandártábornok.