Enyhítették Budaházy pénzbüntetését

2011.04.20. 11:48
Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Budaházy György ítéletét 500 ezer forint pénzbüntetésről 200 ezer forintra enyhítette másodfokon a Fővárosi Bíróság a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásáért. A döntést ezekben a percekben indokolja Csák Zsolt bíró.

Budaházy, akit vádlott-társaival együtt rongálásért első fokon már pénzbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Fővárosi Bíróság fellebbviteli tárgyalásán ordas hazugságnak nevezte azt, hogy a Szabadság-téri emlékművön a szovjet katonák felszabadítóként vannak feltüntetve.

Az utolsó szó jogán beszélve Budaházy György hangoztatta, szerinte azoknak kellene bíróság elé állniuk, akik ezt az obeliszket felállították, fennmaradását támogatták, illetve a 2000-es években két alkalommal is felújíttatták. Szerinte fel sem merült 2006 őszén a tömeg egyetlen tagjában sem, hogy a szovjet címer eltávolítása a társadalomra veszélyes cselekmény lehet. Budaházy azt mondta, véleménye szerint legyen emléke a szovjet katonáknak a temetőben, de ne a Szabadság nevét viselő téren.