Bokros kicsomagolta az új intézetét

2011.04.21. 13:43
Minden demokratának küzdenie kell az új alaptörvény ellen, bontott zászlót harciasan a Szabadság és Reform Intézet. A DeDi elemzői máris megkettőzött erővel edzenek, hogy bírják a versenyt.

Megirigyelte a Demokrácia és Dilemma Intézet sikereit Bokros Lajos, ezért úgy döntött, ringbe száll a poltikai kutatóintézetek versenyében, és kuratóriumi elnökként bemutatta a DeDi-nél valamivel kevésbé frappánsan rövidíthető Szabadság és Reform Intézet Alapítványt.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Az intézet havi-kéthavi rendszerességgel publikál majd közpolitikai tanulmányokat és elemzéseket, az alapelek között a vállalkozás szabadsága, a kapitalizmus védelme, a konzervatív és liberális értékek lesznek. Sarlatánság lenne azonban ebből máris túlzott következtetéseket levonni, Bokros Lajos sietett leszögezni, az intézet nem egy leendő párt csírája.

Bár, ha egyszer lesz olyan párt, ami ezeket az értékeket képviseli, az intézet szívesen segíti majd, tette hozzá az európai parlament egyik legerősebb bajszának tulajdonosa.

Az intézet az Élet és Irodalom hasábjain robban majd be a közéletbe két hét múlva egy olyan elemzéssel, ami a kettős állampolgársággal és a határon túliak választójogával foglalkozik. Elemzéseik tudományos igényűek, de nem tudományos jellegűek lesznek, akárcsak a DeDi írásai, úgyhogy elemzőink máris megkettőzött erővel végzik az elemző-edzéseiket, hogy semmiképpen se maradjanak majd le a versenyben.

Az SZRI bemutatkozásnak rögtön az új alaptörvénynek ment neki, ami szerintük nemhogy illiberális, de maga a szöveg szólít fel arra, hogy minden demokrata küzdjön ellene. Ugyanis ott áll benne feketén-fehéren, senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom kizárólagos birtoklása, ez ellen fel kell lépni - a kétharmaddal visszaélő kormány viszont éppen ezt teszi.

03

Az intézet egyébként napi politikával nem igazán akar majd foglalkozni, ennél nagyobb pályán játszanak, de azért ha olyan dolog történik, ami alapvetően ellentétes az értékeikkel, arra reagálni fognak, és szerintük az alaptörvény elfogadása ilyen. Abban nem bíznak, hogy az alkotmánybíróság még a hatályba lépése előtt elkaszálná az új alaptörvényt, mert a mostani helyzetben Kajdi József kuratóriumi tag szerint másnap megszűnne az intézmény, ha ilyesmire vetemedne. Azt pedig, hogy ez egy egypárti alkotmány, szerinte az mutatja a legjobban, hogy míg 89-ben annak kihirdetésekor mindenféle zászlót lehetett látni a tömegben, ha most nyilvánosan is hirdetnék ki, legfeljebb Fidesz-zászlókat látnánk az események.

Vagy ha nem így lenne, akkor másképp, tennék hozzá ebben a helyzetben a DeDi mindig megfontolt analitikusai.