Az alaptörvényt elutasítókra épít az MSZP

2011.04.25. 16:26

Az új alaptörvény megváltoztatása alapvető politikai célkitűzésünk, amihez el kell érni a demokratikus ellenzéki erők összefogását - olvasható az MSZP elnök-frakcióvezetőjének közleményében, amelyet azután tettek közzé, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az új alaptörvényt. A politikus szerint nem üzengetésre, hanem párbeszédre, nem kizárásra, hanem együttműködésre, nem önjelölt vezetőkre, hanem partnerekre van szükség.

Mesterházy Attila úgy fogalmaz: sosem hitte volna, hogy politikusként egyszer az lesz a feladata, hogy az alkotmányosság, a demokrácia, az alapvető társadalmi szolidaritás helyreállításáért folytasson küzdelmet. "Márpedig ma ez a feladatom. Hisz egy demokrata nem tehet mást a mai helyzetben, minthogy minden erejével küzd egy modern, igazságos és demokratikus Magyar Köztársaság megteremtéséért" - hangsúlyozta.

A Fidesz nem kérdezte meg a választókat - folytatta -, hogy szeretnének-e új alkotmányt, és ilyet akarnak-e. Véleménye szerint a Fidesz nem merte megkérdezni a választópolgárokat, mert ma már többen vannak a vele szemben elégedetlenek, akik azt mondják, rossz irányba megy az ország. "Ezért akarta Orbán Viktor hatalmának kiterjesztését a lehető leggyorsabban alkotmányerőre emelni. Orbán Viktor olyan intézkedéseket hoz, amelyek szinte minden egyes társadalmi csoportot megsértenek, és amelyek jelentős része ellen az eddigi demokratikus alkotmány alapján joggal lehetne kifogást emelni" - vélekedett.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, "össze kell fognunk, hogy megváltoztassuk az Orbán Viktor által képviselt politikát, amelynek legfőbb jellemzői az antidemokratikus hatalomgyakorlás, a felső tízezer érdekképviselete, a múltba fordulás, az ország elszigetelése és a jogállam semmibevétele".

Szerinte Orbán Viktor menesztése csak a kezdet, a legnehezebb kérdés az, mi következik majd utána. Mint írta, biztos abban, hogy a Fidesztől egyre többen fognak elfordulni a következő években. "Éppen ezért nekünk nem ellen-Fideszt kell szerveznünk, hanem olyan demokratikus ellenzéket, amely a Fidesz legyőzése után békét és normális életet kínál az embereknek. (...) Nekünk a küzdelem korszaka mellett erre a békére is fel kell készülnünk. A köztársaság békéjére" - zárta írását az MSZP elnök-frakcióvezetője.

A Jobbikos Novák Előd szerint az új alaptörvénnyel csöbörből vödörbe esett az ország, hiszen a "rákosista" alaptörvény helyére egy újabb egypárti, párturalmi alkotmány kerül. A politikus a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatón levette a falról a nemzeti együttműködés nyilatkozatát, és helyére egy képet akasztott fel. Ezen a fotón Rákosi Mátyás portréjába Orbán Viktor arcát montírozták. Novák szerint a közintézményekben a nemzeti hitvallás helyett jobb lenne ezt a képet kirakni. Arra a kérdésre, hogy nem tart attól, hogy a csere miatt felfüggesztik mentelmi jogát, Novák azt felelte: vállalja- a következményeket. Szerinte húsvéthétfőn "ennyi vidámság belefér".

Novák kifogásolta, hogy leszavazták a Jobbik összes módosító indítványát, ami szerinte a valódi rendszerváltásra, "radikális változásra" irányult volna. A jogfolytonosság helyreállításán kívül leszavazták a magyar föld és ivóvízkincs magyar kézben tartását, az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát és a mentelmi jog megszüntetését is - sorolta a képviselő. Ha a Jobbik kétharmaddal kormányra kerül, akkor első dolga lesz az alaptörvényben ezeket megjeleníteni - tette hozzá.