A Parlamentben sem lehet majd rágyújtani

2011.04.27. 13:11
A nemdohányzók védelméről szóló törvény nagyarányú parlamenti támogatottsága üzenet azoknak, akik lazítani akarnak a törvényen, mondta Szócska Miklós. Az államtitkár szerint a törvény nem okoz bevételkiesést. Az Országházban nem lesz szivarszoba.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtikár a kedden elfogadott nemdohányzók védelméről szóló törvény négyötödös parlamenti támogatását sikerként értékelte. "A törvény nagy társadalmi és politikai támogatottságot élvez. Ez kemény üzenetet is jelent azoknak, akik a jogszabály fellazítását tervezik” – tette hozzá.

Szócska szerint a dohányzásellenes törvény nem a dohányzók ellen született. "Elsődleges célja nem a tiltás, hanem a meggyőzés, és hogy megelőzzék a dohányzás okozta betegségeket" – mondta szerdai sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi államtiktár kiemelte, a dohányzásért kiszabott bírság összegét prevenciós célokra fogják majd fordítani. Megnyugtatásul közölte, a törvény nem fog kieső adóbevételt okozni a költségvetésnek, ugyanis szerinte a dohányos a cigarettára fordított összeget másra fogja majd elkölteni. Szócska hozzátette, a vendéglátóiparban nem a dohányzás tiltásán áll vagy bukik minden. Az államtitkár szerint lehet, hogy egyes ágazatokat hátrányosan fog érinteni az új törvény, azonban ehhez megfelelő üzletpolitikával fel kell majd zárkózni.

A közös sajtótájékoztatón Heintz Tamás, az egészségügyi bizottság tagja, a nemdohányzók védelméről szóló törvény egyik megalkotója szerint is siker eredménye a törvény elfogadása, amivel nem engedtek a multinacionális érdekeknek. "Számukra a lakosság egészsége a legfontosabb" – mondta. A dohányzást pandémiás világjárványnak nevezte, ami ellen mindent el kell követni, hogy Magyarországon se haljon meg óránként három ember a dohányzás okozta betegségekben.

A fideszes országgyűlési képviselő tegnapi nyilatkozatában nem adott egyértelmű választ, hogy a Parlamentben is megtiltják-e a dohányzást. Heintz ma egyértelműen kijelentette: mivel a Parlament közintézménynek számít, így nem lehet majd a későbbiekben dohányozásra használni a Parlament 13-as termében korábban kialakított, úgynevezett szivarszobát. "A törvény szövegét nézve, a Parlament nem vendéglátóhely, nem szálloda, még akkor sem, ha néha alszanak is benne a képviselők" – mondta. Hozzátette, a képviselőknek a Parlament erkélyeinek kijárataitól számított öt méteren túl lehet majd rágyújtani. A képviselő szerint az Országházban egy ilyen erkény van, a Vadászterem előtti terasz.