Field: Koncepciós tárgyalást tervez a Fidesz

2011.04.29. 12:22
Richard Field nem vesz részt abban a tényfeltáró bizottságban, amelynek létrehozását a fideszes Kocsis Máté kezdeményezte, hogy kiderüljön, kik állnak a gyöngyöspatai feszültségek hátterében. Field szerint a bizottság koncepciós tárgyalás lenne, a tények eddig jól dokumentáltak voltak. Az egy héttel ezelőtti evakuációt szervező amerikai szerint ezt csak a Fideszhez közel álló üzletemberek által működtetett politikai propagandagépezet nem akarja elfogadni.

A gyöngyöspatai tények jól dokumentáltak, és magukért beszélnek – állítja a Kocsis Mátéhoz, a parlament rendészeti bizottságának elnökéhez címzett nyílt levelében Richard Field.

A múlt pénteki gyöngyöspatai buszos akciót szervező amerikai üzletember a Fidesz új vizsgálóbizottsági javaslatára reagálva azt írta: ami a tervezett koncepciós tárgyalást illeti, nincsen szándékomban részt venni benne.

Kocsis Máté csötörtökön jelentette be, hogy országgyűlési tényfeltáró bizottságot hoznak létre, annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen erők álltak a Gyöngyöspatán amúgy is meglévő feszültségek gerjesztése mögött. A Jobbik és az LMP is jelezte, részt vesznek a bizottság munkájában.

Az amerikai üzletember szerint indokolt volt a 276 gyöngyöspatai roma nő és gyerek kitelepítése a Véderő meghirdetett gyakorlata előtt, hiszen április 22-én reggel nem voltak rendőrök a településen.

„Amikor péntek reggel 7:30-kor megérkeztem Gyöngyöspatára, hogy segítsek a gyöngyöspatai nők és gyermekek evakuálásában, egyetlen rendőrt sem láttam a településen. Ha figyelmesen megnézi az evakuálásról készült képeket, egyetlen rendőrt sem talál rajtuk.

Anélkül tudtam behajtani Gyöngyöspatára, felrakni 276 embert a hat buszra (plusz elegendő tejet és ennivalót a biztonságos helyre történő rövid utazásra), és visszahajtani Gyöngyösre további ellátmányért, hogy egyetlen rendőr is ellenőrizte volna az okmányaimat, vagy megkérdezte volna, hogy mi történik valójában. Csak Gyöngyösről való visszatértem után tapasztaltam a helyszínen komoly rendőri jelenlétet (amelyért hálás vagyok Pintér miniszter úrnak), és az okmányaimat is ekkor vizsgálták meg.” – írta Richard Field hozzátéve: „Ha cselekedetemmel rontottam az általam őszintén és mélyen szeretett Magyarország nemzetközi megítélésén, azt őszintén sajnálom.

Ha azonban bármikor a jövőben arra kérnek, hogy segítsek megvédeni magyar állampolgárokat fasiszta gengszterektől, azt tétovázás nélkül meg fogom tenni, ha az módomban áll. Mert a magyar állampolgárok életének védelme fontosabb, mint bármely kormány vagy politikai párt tekintélyének megóvása.

És ha cselekedeteimmel megmutattam a magyaroknak, hogy a szabadsággal együtt jár az a kötelesség, hogy a társadalom legelesettebb tagjait megvédjük, akkor úgy fogom érezni, hogy volt értelme az életemnek.”