Miért van banán a szociális boltban?

2011.05.01. 18:37 Módosítva: 2011.05.01. 19:14
Az MSZP és holdudvara által rendezett 2011-es majális minden bizonnyal minden idők leglehangolóbb politikai rendezvényeként kerül be a történelemkönyvekbe. Csak nehezen kezelhető, gusztustalan betegségek tudják ezt a típusú szenvedést kiváltani, mint például egy anorectális sipoly. Hogy a kedves olvasó is hasonlóan érezze magát, jó hosszan soroljuk, hogy mi tette ezt a városligeti majálist olyan különlegesen elviselhetetlenné. 54 pont, májusi eső aranyat ér!

1. Május 1. vasárnapra  esett, még munkaszüneti napot sem kellett miatta elrendelni.

2. Narancssárga, "itt törleszthetsz" feliratú bokszzsák-gép, ami az elkeseredett püföléstől egy idő után bedöglött, ám hamarosan a műsorvezető Török Zsolt lelkesen jelentette, hogy megszerelték, lehet megint ütni.

3. Mesterházy Attila piros, sportos, North Face márkájú kabátja.

4.No pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc.

5.Felhívták a figyelmem, hogy ma az irgalmasság napja is van. Ezért hát azt mondom innét, hogy az isten irgalmazzon a Fidesznek, mert mi nem fogunk“ – Szanyi Tibor.

6. Folyamatosan szakadó eső.

7. Érthetetlen, 'puritán kormány = luxus' feliratú, Sherlock Holmes profiljával díszített lufik tömkelege.

8. Puch László.

9. A rossz idő miatt a sörsátrak alatt kuporgó, ázott, vigasztalhatatlan, panaszkodó nyugdíjasok.

10. A másfél éve szintén a Városligetben tartott, a Sláger Rádió bezárásán kesergő rendezvény lényegesen magasröptűbb volt.

11.Az MSZP a megbecsülés és a becsület pártja“ – Szanyi Tibor.

12. Arcfestés gyerekeknek a Népszava sátrában.

13.No pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc.

14.A siralmas huzavona Gyurcsány beszéde körül. Először ő akart beszélni, aztán Mesterházyék nem engedték neki, majd amikor kiderült, hogy a volt miniszterelnököt hivatali visszaélés ügyében hallgatnák ki, mégis muszáj volt színpadra engedni. Az MSZP Mesterházy-szárnya cserébe a többi volt pártelnököt (Lendvai Ildikót, Hiller Istvánt és Kovács Lászlót) is felkérte szónoknak, információink szerint mert abban bíztak, így kevesebben maradnak a helyszínen Gyurcsány beszédére.

15. Egyszemélyben testesítem meg az új függetlenséget“ – Tétényi Éva, Esztergom sokat szenvedett független polgármestere. Tétényi arról is beszélt, hogy minden párttal szeretne közös nevezőre jutni, valamint egy olyan Magyarországról, ahol a hajléktalanok gondozzák a virágokat, az emberek pedig beszélgetnek egymással. Messze ő beszélt a legjobban és a legemberibben a majálison, ne zárjuk ki az országos politikai karrier lehetőségét sem. Erre a naiva-cukiskodásra egészen biztosan lenne kereslet.

16. Horváth Csaba, ahogy emlékeztette a közönséget, nemcsak a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt kell elzavarni, hanem a főpolgármestert is.

17.No pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc.

18. "Tízéves az üdülési csekk" feliratú sátor, nulla látogatóval.

19.Amíg valaki nem bizonyítja be, hogy a Mátra egyetlen hatalmas aranyrög, az Alföld pedig egyetlen hatalmas olajmező, nekünk a magyar emberek tehetségére kell építenünk“ – Hiller István.

20. Szabadkai János, az MSZP munkástagozatnak feltűnően nem munkáskülsejű alelnöke. Az ő végig papírból olvasott, akadozó, cérnavékony hangon előadott beszéde volt a rendezvény mélypontja. Erőteljesen kikérte magának, hogy az Orbán-kormány megkérdőjelezi a rokkantnyugdíjasok egészségügyi állapotát.

21. Az MSZP több, fizikailag is rendkívül rossz állapotban lévő politikusa. Baja Ferenc nagyon sovány és nagyon magasra húzza a nadrágját. Szabó Zoltánt soha nem húzták ki skatulyából, de most, loncsos hajával, hiányos, sárga fogazatával kifejezetten olyan ember képét keltette, aki mellől az ember inkább messzebb húzódik a trolin.

22.Megoldott-e valamit Fellegi Tamás?“ – Mesterházy Attila.

23. Török Zsolt és Kormos Kata műsorvezetők viccelődése, ami abból állt, hogy az egyik mondott egy magyar mondatot, a másik pedig lefordította ‘fidesz-nyelvre’. „Nemzeti Együttműködés Rendszere“ – mondta az egyik. „Orbán Viktor és baráti körének uralma“ – mondta a másik. „Hahahaha“ – nevettek a nyugdíjasok.

24.Orbán egy választási ígéretét valóban beváltotta, hiszen megmondta, ha hatalomra jutnak, a nap is máshogy fog itt sütni. Hát tessék“ – Kovács László.

25. Beázott cipő.

26.No pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc.

27. Csak az ingyenes egészségszűrő sátor előtt volt sor.

28. A tömegben több, úgynevezett regénytranszparens is megjelent. Ezek azok a táblák, amelyeket csak teljesen periférikus politikai erők rendezvényein tartanak magasba a leglepukkantabb tüntetők, és néhány szavas jól olvasható szlogenek helyett irtózatos hosszúságú, olvashatatlanul apró betűkkel sorolják a vélt vagy valós sérelmeket. Itt még angol nyelvű példány is felbukkant.

29.Színpadra szólítom azt, aki sokunknak, fiatal politikusoknak tyúkanyóként szolgált itt a pártban. Persze remélem nem bántom meg ezzel a kifejezéssel“ – Török Zsolt.

30.Nem kicsit, hanem nagyon legyőzzük őket“ – Gyurcsány Ferenc.

31.Ezért a tyúkanyózásért még megfizetsz, te csirke!“ – Lendvai Ildikó.

32. A megjelent pár ezres tömeghez képest feleslegesen sok lacikonyhás és csecsebecse-árus. Ez utóbbiaknak sok köze nem volt a baloldali dzsembori hangulatához, minden vásári vackot lehetett kapni, a 'Magyarországon először! 3 perc alatt 3D-s másolatot készítünk az Ön kezéről" bódéig.

33.Kedves gyerekek! Most elmesélek nektek egy történetet Hapciországból“ – a kisebbik színpadon gumikacsa-hangon beszélő bohóc. Ezt egy teljesen üres, ázott fűvel borított földdarabnak mondta, amit a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és hasonló hangzatos nevű szervezetek sátrainak hátoldala szegélyezett.

34. A rendezvény félidejénél határozottan erősebben zuhogó eső.

35.No pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc.

36. A lacikonyha-sor végén a Magyar Kommunista Munkáspárt apró enklávéja, ahol egy térdig érő kis színpadon a hangfalakból egy valamilyen latin nyelven eladott rockdal dübörgött. A refrén az volt, hogy „Ú-ú-á-á éjja-éjja-é, internacionálé-szolidarité!"

37. Gyurcsány Ferenc munkásmozgalmi fordulata. A volt miniszterelnöknek mozgalmas hete volt. Egyfelől ugye a hivatali visszaélés, másfelől most kezdett bele nagy visszatérésébe. Nem világos, hogy az egyiknek van-e köze a másikhoz, talán inkább nem. Most mindenesetre szenvedélyes, jegyzetek nélküli, borzasztóan dühös szónoklatot adott elő a végig őt váró közönségnek. Gyurcsány meg is adta nekik, amire vártak, cserébe pedig zúgott az 'Orbán, takarodj!'.

38. Beázott esőkabát.

39.Ott van most az Orbán a boldoggá avatáson, bezzeg az angol esküvőre nem hívták meg“ - középkorú nő.

40. Fotózkodás a Népszava sátránál. A baloldali lap egy címlapja volt hatalmasra nagyítva, rajta képpel, amelyen Schmitt Pál éppen aláírja az alkotmányt. A dokumentumot a köztársasági elnök elé helyezők feje helyén lyuk volt, ide a saját arcát tolhatta be a publikum egy fénykép erejéig. Puch László, Baja Ferenc és Mesterházy Attila is vállalkoztak a tréfás szerepre. Mindehhez a hoppmester egy bohóc volt, krumpliorral, színes csokornyakkendővel és hatalmas cipőkkel.

41. Idős emberek, akik izgulva kértek autogramot Mesterházy Attilától.

42.No pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc. Az egykori miniszterelnök sokszor elismételte a Dolores Ibárruri baszk kommunista vezető által Madrid ostrománál híressé tett mondatot, aminek a legjobb magyar fordítása talán az, hogy „nem juthatnak át“. Sajnos Gyurcsány spanyolja nem az igazi, így a kiejtéssel és a hangsúlyozással zavaró gondok voltak végig. Egyébként Franco csapatai, akikhez Ibárruri szólt, végül átjutottak, Ibárruri pedig negyven évre emigrációba kényszerült.

43. Egy különös szuvenírárus a Munkáspárt mellett. Itt a standon csak önkényuralmi jelképeket lehetett kapni, az eladók pedig valamiért pont úgy voltak felöltözve, mint a Véderő Gyönygyöspatán. Piros katonai sapka, szürke egyen-overall.

44. Az MSZP Tudományos Tagozatának sátra, ami csak abban különbözött a szomszédos Pedagógus- és Nyugdíjas-sátortól, hogy itt egy laptopra erősített hangszóróból mozgalmi dalok szóltak, amelyekkel néhány nyugdíjas próbált együtt énekelni.

45.Miért árulnak banánt a szociális boltban?“ – idősebb hölgy.

ujs451

46.Két hete a Demokratikus Charta rendezvényén még csak azt mondtam, hogy j'accuse, de most már azt mondom, hogy no pasarán!“ – Gyurcsány Ferenc.

47. Ázott piknikelés Penny Market-feliratú nejlonzacskóból.

48.Éljen a Magyar Köztársaság, Hajrá MSZP!“ – Mesterházy Attila.

49. A cinizmus világrekordját megdöntő Szanyi Tibor, ahogy a "Fidesz lázálmaiban szereplő" Nokiás dobozokat gúnyolta a színpadról.

50. Egy évvel a kormányváltás után a volt kormányerőnek, az ellenzék legnépszerűbb pártjának fogalma sincs a teendőkről, a hatalom megszerzésének forgatókönyvéről. Politikusai belharcokban őrlik fel egymást, pedig ezek nélkül sem magabiztos, karizmatikus lángelmék. Gyurcsányt kvalitásai, mozgósító képessége nyilván kiemelik a mezőnyből, viszont neki gyakorlatilag nulla esélye van arra, hogy ez az ország még egyszer rá szavazzon – akár marad az MSZP-ben, akár nem.

51. Mindig gyomorforgató, amikor politikusok bájologva beszélnek szeretteikről és a család szentségéről, az anyák napja pedig most sajnos erre számtalan lehetőséget adott.

52.Nektek a kormányban még soha nem kellett havi ötvenezerből megélnetek! Nektek a kormányban sosem égett a szemetek hajnali kettőkor a fonógép mellett!“ – Gyurcsány Ferenc.

53.Isten éltesse Nyers Rezsőt! Éljen Nyers Rezső!“ – A volt pártelnökök felszólalása előtt Török Zsolt az MSZP első elnökét is köszöntötte.

54.Személyes küzdelmekre, kivagyiságra nincs most szükség“ –Gyurcsány Ferenc.