300 milliót kap a roma önkormányzat

2011.05.04. 15:29
A kormány több mint duplájára emelte a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat idei apanázsát, hogy hatékonyabban tudjon együttműködni a döntéshozatali folyamatokban. Farkas máig nem készült el a 2002 óta a roma integrációs programokra fordított támogatások szabályosságát vizsgáló jelentésével, holott miniszteri biztosként épp ez volt a legfontosabb feladata.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent rendelettel a kormány egyszeri juttatással 300 millió forintot ad a februárban megalakult, és nevet váltott Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ). A pénz "szervezetfejlesztésre" szolgál. Az ORÖ így idén a költségvetési törvényben szereplő 267 milliós támogatással együtt összesen 567 millióval gazdálkodhat.

A rendelet szerint az ORÖ-nek fejlesztenie kell az intézményrendszerét, hogy jobban be tudjon kapcsolódni az állami döntéshozatali folyamatokba. A rendelet az állam oldaláról, a romaügyekben érintett testületek és állami intézmények részéről is megteremtené a lehetőséget az ORÖ-vel való kapcsolattartásra és egyeztetésre.

Az ORÖ az EU-val folytatott, a romák felzárkóztatását érintő tárgyalásokba közvetlenül is bekapcsolódhat; mostantól legalább egy, egyetértési joggal bíró képviselőt delegálhat a magyar tárgyalócsoportokba.

A kormány a rendeletben felkéri az ORÖ-t, hogy évente adjon tájékoztatást a cigányság és mélyszegénységben élõk életkörülményeinek javítását célzó intézkedésekrõl, és az intézményrendszere mûködésérõl, fejlesztésérõl.

Az ORÖ bevonása a döntéshozatali mechanizmusokba zökkenőmentesnek ígérkezik, mivel az önkormányzat elnöke az a Farkas Flórián, aki márciusig egyben a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos is volt.

Az évenkénti beszámoló azonban nehezebb feladat lehet. A Roma Sajtóközpont információi szerint ugyanis Farkas máig nem készült el a 2002-2010 közötti időszakban a roma integrációs programokra fordított támogatások szabályosságát vizsgáló jelentésével, holott biztosként épp ez volt a legfontosabb feladata. A határidő áprilisban járt le.