2021-ig titkos a Gripen-akta

2011.05.05. 08:33

2021. december 31-ig titkosították az első Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetülésének azt a jegyzőkönyvét, amely az elhíresült Gripen-beszerzésről szól – írja a Népszabadság.

A lap munkatársa hosszas kutakodás után a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) találta meg az iratot, előzőleg a közigazgatási, a belügyi és a honvédelmi tárca illetékesként hetekig egymásra mutogatott.

A HM úgy tájékoztatott, hogy az előterjesztés minősítésére az akkor hatályos államtitokról és szolgálati titokról szóló törvény, valamint a honvédelmi szolgálati titokról szóló HM-rendelet alapján került sor. A szaktárca elismerte azt is, hogy az irat minősítését legutóbb tavaly vizsgálták felül, amelynek során a minősítő a 2021-ig szóló határidő fenntartását tartotta indokoltnak.

Arra a kérdésre, hogy a tavalyi felülvizsgálatra a választások előtt vagy után került sor, a minősítésre hivatkozva a HM nem adott hivatalos tájékoztatást. A jelenlegi tárcavezetéshez közeli források azonban azt állították, hogy még az előző, azaz a szocialista kormányzat alatt történt. Erre viszont a HM előző vezetéséből megkeresett politikusok nem emlékeznek, már csak azért sem, mert, mint mondják: ez nem is HM-hatáskör.