Sárga csillaggal várták Képíró Sándort

2011.05.05. 09:19

Mintegy negyven, sárga csillagot viselő gimnazista várta reggel fél kilenckor a a Fővárosi Bíróság Fő utcai épületéhez érkező, háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándort. A diákok a bejárat előtt álltak angol és magyar nyelvű, a háborús bűnök elévülhetetlenségére emlékeztető tábláikkal, ám az idős vádlott ezt nem láthatta, mivel segítői az épület hátsó, a Gyorskocsi utcai fogház felőli bejáratán át kísérték a tárgyalóterembe.

A 96 éves, nagyon nehezen mozgó, a lépcsőn többször is majdnem eleső, idős vádlottat segítője először a tárgyalóterem karzatára kísérte, majd némi hezitálás után rájöttek, hogy Képírónak vádlottként a bírói emelvény előtt kellene helyet foglalnia. Az idős férfi kísérője egy feliratot tartott a védence elé, melyen csak ennyi szerepelt: "Gyilkosok, 97 éves öregember gyilkosai".

Az ügy háttere

A 96 éves volt csendőrtiszt, Képíró Sándor ellen az 1942-es újvidéki vérengzésben betöltött szerepe miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint Képíró egy harminc fős fogolycsoport törvénytelen kivégzésében működött közre, a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett elkövetésével vádolja. A II. világháború során elkövetett háborús és népellenes bűncselekmények miatt a 70-es évek második fele óta nem állt senki bíróság előtt Magyarországon.

A háború után Ausztriában, majd Argentínában élő Képíró 1996-ban települt vissza Magyarországra. A végül vádemeléshez vezető feljelentést  a náci bűnösök felkutatására létrehozott Simon Wiesenthal Központ nevű nemzetközi szervezet tette, miután 2006-ban véletlenül kiderült, hogy a listájukon szereplő férfi azonos egy Budapesten élő kisnyugdíjassal. Képíró Sándort a perben a Nemzeti Jogvédő Alapítvány megbízásából Zétényi Zsolt volt országgyűlési képviselő védi.