Német írásbelikkel folytatódik az érettségi

2011.05.06. 06:43

A német írásbelikkel folytatódnak pénteken az érettségi vizsgák. A héten ebből a tantárgyból vizsgáznak középfokon a legkevesebben, 1073 helyszínen 25 032-en. Emelt szinten 51 helyszínen 2447-en vizsgáznak, emelt szinten ennél többen csak angolból érettségiztek eddig.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Ebből az első részre ("olvasott szöveg értése") 60 perc, a másodikra, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "íráskészség" feladatsora, amelyre 60 percet kapnak a diákok.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Segédeszközt - nyomtatott szótárt - csak az íráskészség vizsgarésznél használhatnak az érettségizők.

Középszinten és emelt szinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.