A Békés megyei közgyűlésbe kerül az elítélt jobbikos

2011.05.12. 11:56

A Jobbik Békés megyei elnökeként és a megyei közgyűlés tagjaként dolgozik tovább a jövőben Samu Tamás Gergő, akinek szerdán kellett lemondania a parlamenti mandátumáról – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Novák Előd pártalelnök.

Még nincs döntés

A Békés megyei közgyűlés főjegyzője egyelőre csak a híradásokból 
értesült arról, hogy Samu Tamás Gergő a közgyűlés tagja lenne. Mint Dávid Sándor az Indexnek elmondta: a területi választási bizottság az összes hivatalos dokumentum ismeretében dönt majd arról, hogy ennek megvannak-e a feltételei. Ilyen esetekben elsősorban azt vizsgálják, hogy a bírósági ítélet után az érintett rendelkezik-e választójoggal,azaz például eltiltotta-e a bíróság Samu Tamás Gergőt a közügyek gyakorlásától. A területi választási bizottság az erre vonatkozóadatokat lekéri a központi választójogosultsá-got nyilvántartórendszerből.

Az eseményen, amelyen a leköszönt képviselő és a helyét a parlamentben átvevő Jámbor Nándor is részt vett, Novák Előd elmondta, hogy helycserét hajtanak végre: Jámbor Nándor, aki a párt Békés megyei alelnöke is, lemond a megyei közgyűlési helyéről, ezt veszi át Samu Tamás Gergő.

Samu Tamás Gergő szerdán mondott le országgyűlési képviselői mandátumáról. A politikus azt követően hozta meg elhatározását, hogy Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őt. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Samu Tamás Gergő 2008. március 15-én Budapest belvárosában a tömegből a rendőrök felé dobott tárgyakat, és egy rendőr pajzsába belerúgott.

Novák Előd azt mondta, nem érzik visszásnak, hogy egy jogerős bírói ítélet után is számítanak Samu Tamás Gergő munkájára. "Nem egy köztörvényes bűnözőről van szó, hanem egy megfelelően felkészült szakemberünkről, akinek a munkájával eddig is elégedettek voltunk" – fogalmazott Novák Előd.

Hozzátette, a hatályos törvények szerint sincsen akadálya annak, hogy Samu Tamás Gergő önkormányzati képviselőként dolgozzon. Kitért arra is, hogy a politikus tanácsadóként a frakció mellett is elláthat feladatokat. Őt egyébként nem tartják bűnösnek, mert tettét a 2006 őszi események szerves folytatásának látják. "Úgyhogy büszkék vagyunk rá és számítunk a további munkájára" – jelentette ki az alelnök.

Samu Tamás Gergő megköszönte, hogy továbbra is számítanak a munkájára. További feladatairól beszélve elsősorban a munkahelyteremtést említette, mert Békés megyében kirívóan magas a munkanélküliség.