Alkotmányt sértettek az esztergomi képviselők

2011.05.12. 14:04
A Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal megállapította, hogy az esztergomi képviselőtestület megsértette az alkotmányt és az önkormányzati törvényt, amikor április 12-én a korelnök vezetésével tanácskozott és határozatokat hozott, tájékoztatott az önkormányzat.

"Az április 12-i ülés testületi ülésként való megtartása törvénysértő. (...) Ugyancsak törvénysértő működést jelent, hogy a szabálytalan testületi ülés levezetésére a jelenlévő képviselők a korelnököt jelölték ki" – írta az önkormányzat által közzétett törvényességi felhívásában Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, és május 20-ig adott határidőt a testületnek a törvényes állapotok helyreállítására.

Az említett ülésen csak a Fidesz-frakció képviselői vettek részt, sem Tétényi Éva független polgármestert, sem az ellenzék képviselőit nem értesítették. Az összejövetelen elfogadták a mintegy 25 milliárd forintos hitelezői igényeket 100 százalékban kielégítő és a várost 34 évre eladósító reorganizációs tervet.

A szervezeti és működési szabályzat módosításával határoztak arról, hogy a jövőben a testület üléseit Steindl Balázs fideszes frakcióvezető is levezetheti. A történtek miatt a Jobbik esztergomi szervezete fordult a kormányhivatalhoz.

A hivatal megállapította, hogy a képviselőtestületi ülést kizárólag a polgármester hívhatta volna össze, másnak erre jogszerűen nincs lehetősége. A törvényességi felhívás szerint "a képviselők egy része eleve nem is jelent meg az ülésen, így a jogszabálysértő módon megtartott testületi ülés sérti az önkormányzáshoz való alkotmányos jogot", ezért a meghozott döntések közjogi érvényességének feltételei nem állnak fenn.

Steindl Balázs, az esztergomi Fidesz-frakció vezetője elmondta, kétszer hiába kérték rendkívüli ülés összehívását a polgármestertől, ezért a kormányhivatalhoz fordultak. A hivatal felkérte Tétényi Évát, hogy jelöljön ki egy napot május 20-ig, amikor az ülést összehívja.

Steindl Balázs rámutatott, hogy a vitatott ülésen hozott határozataikat a jegyző aláírta, ezért mindaddig hatályban vannak, míg rendelkezéseiket az Alkotmánybíróság hatályon kívül nem helyezi.