Janikovszky-ügy: a bosszúteóriát igazolhatja egy hangfelvétel

2011.05.12. 17:08
A bosszúteóriát erősítheti meg a Janikovszky iskola bezárásával kapcsolatban az a hangfelvétel, melyen állítólag egy VII. kerületi fideszes képviselő beszél az iskolabezárás néhány részletéről.

„Probléma volt az intézmény vezetésével” – hangzik el a felvételen, melyen tudomásunk szerint Nagy Marianna, a VII. kerületi Fidesz-KDNP frakció képviselője beszél. A felvételt a vimeo-ra töltötte fel egy evaneni nevű felhasználó.

Mint ismeretes, Erzsébetváros önkormányzata áprilisban értesítette a Janikovszky Éva általános iskola és gimnáziumot, hogy júliustól megszűnne önálló intézményként működni, a diákokat és a tanárokat az eltérő profilú Baross Gábor általános iskola venné át.

Bosszú vagy nem?

Bár az önkormányzat eddig a kerületi iskolák gyerekszámának csökkenésére és takarékoskodásra hivatkozott, a janikovszkys szülők politikai bosszút sejtettek a döntés mögött. Ezekre a találgatásokra korábbi cikkünkben Juhász Gábor alpolgármester így reagált: „Szó sincs politikai bosszúról, csupán a 15 éve tartó gyerekszámcsökkenés miatt kellett megkezdeni a kerületi intézményrendszer átalakítását”.

Hogy mégsem egyszerűen a kerületi gyereklétszám csökkenése állhat a háttérben, azt erősíti az a hangfelvétel is, melyet az egyik szülő május 2-án, egy kerületi fideszes képviselővel történt magánbeszélgetésén készített.

A hangfelvételen a képviselő így fogalmaz: „Probléma volt az intézmény vezetésével, korábban, elég nagy probléma volt. Ezt a szülők nem feltétlenül tudják. (...) Az, hogy jól működik (a Janikovszky), a színvonalas pedagógiai program, amire hivatkoznak – hát persze, néhány milliót beletoltak abba az iskolába korábban, míg más iskolákba annyira nem. Mert ugyanakkor ott a Dob suli, ahol a gyerekek gyakorlati órákra kellene, hogy járjanak, vendéglátóiparosok, és lemennek a gyerekek egyszercsak a gyakorlati termekbe, és hopp, le van lakatolva, na miért, mert a Gál György eladta. (...) Azért, mert hát mindenki tudja, hogy a Gál György (...) a Janikovszkyt, tehát ez „tök jó”, hogy egy privilegizált, egy kiváltságos helyzetben volt ez az iskola. És most mi egy másik iskolára helyezzük a hangsúlyt.”

A képviselő elmondja, hogy ideális esetben (ha a diákok átmennek) mindegyik tanárt át fogja venni a Baross Gábor általános iskola, kivéve a Janikovszky igazgatóját, „neki majd így fel lesz dobva a labda, mert hát ő a munkáltatója ellen fordult, tehát ezt sehol a világon nem tolerálják.”

Már döntöttek  

Bár az alpolgármester korábban úgy fogalmazott, hogy még rengeteg egyeztetés van hátra a végleges döntésig, a hangfelvételen a képviselő azt mondja, hogy az iskoláért szervezett tüntetés nem változtatja meg az önkormányzat döntését, mert már döntöttek: „Papíron nem, de mi már eldöntöttük”.

Cáfolni látszik a hangfelvétel azt az önkormányzati kijelentést is, hogy még nem tudják, mi lesz a Janikovszky épületének sorsa.

Az alpolgármester korábban videónkban azt mondta, vannak jelentkezők, és majd meglátják, melyikük tudja a legjobb ajánlatot letenni. A képviselő viszont ennek ellenkezőjére utal a hangfelvétel szerint: „nincsenek pályázók, ebbe inkább ne dőljetek be. Oktatási célra fogják használni.” Tényként beszél olyan részletekről, hogy az épületben „részben állami, de nem alapítványi” intézmény működik majd, amely „nem ennek a korosztálynak az iskolája lesz”. Később hozzáteszi, hogy „még én sem tudok sok konkrétumot, mert ez ilyen tárgyalási végső fázisban van”. Valamint azt is elmondja, hogy „magasabb szintű képzést fog nyújtani.”

Átpolitizált iskola

Az iskolabezárás elleni tüntetést is bírálja a képviselő, és kifejti, hogy a gyerekeket nem lenne szabad a tüntetésre kivinni.

„Pont ez volt az egyik nagy probléma, hogy átpolitizálták azt az iskolát. Átpolitizálták, és ilyen véleményeket egy intézményvezető, egy pedagógus a gyerekbe nem sulykolhat bele, hogy most kimegyünk, és tüntetünk, vagy ezt csináljuk, azt csináljuk. De már korábban is voltak vele problémák, nem a tüntetés miatt, hanem a politikai szellem miatt, amit ők beleiktattak a gyerekekbe. Ilyet az iskola, egy pedagógus nem csinálhat.” Erre a szülő megjegyzi, hogy „négy éve jár oda a gyerekem, de én eddig semmi ilyet nem vettem észre, csak azt vettem észre, hogy jól működik”.

A képviselővel beszélő szülő felveti azt is, hogy ha a kerületnek problémája van a Janikovszky vezetésével, akkor azt meg lehetne oldani egy egyszerű vezetőcserével, a képviselő szerint viszont nem.

"Akkor ugyanez lenne, akkor azért lenne tüntetés.” Hozzáteszi azt is: „Nem egyedül az ő személyéről van szó. Ez tény. (...) A szocik is egy csomó intézményt bezártak, mindenki leszarta, ez meg hirtelen bekerül a közérdeklődés központjába. (...) És gondoljatok bele, hogy milyen kapcsolatháló van emögött. (...) És mi, hogyha ennek behasalunk, akkor semmilyen döntést a büdös életben nem fogunk tudni keresztülvinni” - mondja.

Csökkenő-növekvő tanulólétszámok

Az iskolák és az önkormányzat adatai szerint a kerület iskoláiban tanulók száma az elmúlt 10 évben majdnem felére csökkent. A Janikovszky viszont kifejezetten népszerű iskolának számít, és így ott ez idő alatt 30 százalékos tanulószám-bővülés volt. Az alpolgármester videónkban alapvetően gazdasági döntésnek minősíti a Janikovszky beolvasztását, az önkormányzat oktatási illetékese viszont egy szülői fórumon cáfolta ezt, és továbbra is a kerületi iskolák kapacitástöbbletéről beszélt.

Megkerestük Nagy Marianna képviselőt, aki elmondta, hogy több szülővel is beszélt az iskolabezárásról, tehát akár létezhet ilyen felvétel, de azt is kiemelte, hogy hivatalos döntés nem született és nem is születhetett az iskola bezárásáról, hiszen azt adott esetben majd a képviselőtestület fogja meghozni. További kérdéseinkkel kapcsolatban pedig javasolta, hogy forduljunk az önkormányzat sajtóosztályához.