Megrendszabályozzák a polgárőrségeket

2011.05.15. 19:17
Hétfőn megszavazzák a polgárőrökről szóló törvények szigorítását, a jövőben a polgárőrségek csak bejegyzésük helyén, és ott is csak a rendőrséggel együttműködve teljesíthetnének szolgálatot. Tagjaik meg csak büntetlen előéletű nagykorú polgárok lehetnének. Döntenek a bunyevácok népi kezdeményezéséről is, erről a múlt héten nagy vita volt, de a kormány, az MTA és az illetékes bizottság is ellenzi a horvát népcsoport függetlenedését.

Hétfőn folytatódik a rendkívüli törvényalkotás a parlamentben, ezúttal a parlament emberi jogi bizottságának javaslatára szigorítanák a polgárőrségre vonatkozó szabályokat, tekintettel a Jobbikhoz igen közel álló paramilitáris szervezetek folyamatos provokációira.

Döntenek a bunyevácokról

A hétfői ülés a szokott időpontban, délután egykor kezdődik a szokott programmal. A napirend előtti felszólalások után interpellációkra, majd azonnali kérdésekre és kérdésekre kerül sor. Az interpellációkat egy állandó résztvevő, a szocialista Gúr Nándorkezdi, a munkahelyteremtést kéri majd számon a kormányon, a jobbikos Pörzse Sándor vesszőparipája, Alföldi Róbert kapcsán veszi elő a cui prodestet. Az LMP a magyar filmművészet támogatásáról kérdez majd, a szocialisták pedig a fogyasztóvédelem és a rezidens orvosok témáját is feldobják. A kormány két öninterpellációval kapcsolódhat ki mindeközben.

A kötelező körök után elsőként a bunyevácok kezdeményezéséről dönthet a parlament, akik - legalább 1400-an - önálló nemzetiségként szeretnék elismertetni magukat. A javaslatot sem az MTA, sem a kormány, sem az ügyben illetékes emberi jogi bizottság nem támogatja, meglepetés lenne, ha ezután a parlament mégis.

Véget vetnek a polgárőrök roadshow-jának

Másodikként a már említett polgárőrügyben dönthet a parlament. Az emberi jogi bizottság javaslata alapján a jövőben csak 18. életévüket betöltött, büntetlen előéletűek lehetnének polgárőrök, a polgárőrségek csak azokon a településeken tevékenykedhetnének, ahol bejegyezték őket és ott is csak a rendőrséggel egyeztetve és együttműködve. A javaslat célja annak megakadályozása, hogy a jövőben mindenféle polgárőrszervezetek roadshow-zanak országszerte tetszésük szerint.
Ha minden a kormány tervei szerint alakul, még hétfőn határozhatnak a Herendi Porcelánmanufaktúra tartós állami tulajdonba vételéről is. Döntés születhet az anyakönyvi szabályok módosításáról is, ezt az otthonszülés törvényi szabályozása teszi szükségessé.

Büntethetővé tennék a költségvetési csalást

A továbbiakban szó lesz még a kismartoni kistérség központjának Kismartonba helyezéséről, tárgyalják a sporttörvény módosításához benyújtott módosító indítványokat, a budapesti agglomeráció területrendezési tervéhez benyújtott módosítókat, a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgása helyett a bizalomvesztésre való hivatkozással történő kirúgását engedélyező törvényhez benyújtott módosítókat.

Megkezdik a világörökségről szóló törvényjavaslatot, a filmtörvény, illetve a közművelődési törvény L. Simon László által kezdeményezett módosítását, illetve megkezdik a Btk. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kezdeményezte módosításának tárgyalását is.

Ez utóbbi egyrészt két év börtönnel súlytható bbűncselekménnyé tenné a táppénzcsalást, másrészt bűncselekménnyé  tenné a költségvetési trükközést is.