Sztrájkbizottságot alapítottak a rendvédelmisek

2011.05.16. 19:20

Sztrájkbizottsággá alakult a fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrációs bizottsága hétfőn - mondta Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke.

A demonstrációs bizottság hétfői ülésén értékelték a Lázár János és Balsai István nevéhez fűződő alkotmánymódosítási javaslatot és annak várható következményeit. Mint ismert, a javaslat szerint az öregségi nyugdíjkorhatárnál fiatalabb, de már nyugdíjban lévők ellátását felülvizsgálnák, adott esetben szociális ellátássá alakítanák, csökkentenék, vagy megszüntethetnék.

A demonstrációs bizottság a Fidesz frakció részéről hadüzenetként értékelte az alkotmánymódosító javaslatot. Ezért az összes fegyveres és rendvédelmi szakszervezetet tömörítő demonstrációs bizottság egyhangúlag úgy határozott, hogy sztrájkbizottsággá alakulnak - mondta a Kónya Péter. Arra nem kapott felhatalmazást sem ő, sem a bizottság többi tagja, hogy nyilvánosságra hozza, hogy ez pontosan milyen lépésekkel jár. Ezzel kapcsolatban a "megfelelő időben" állnak a nyilvánosság elé - tette hozzá a demonstrációs bizottság elnöke.

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ha a kérdéses alkotmánymódosítást elfogadják, ha a rendvédelmisek szolgálati nyugdíjához hozzányúl a kormány, akkor a következő lépés a civil munkavállalók korengedményes nyugdíjának megváltoztatása lesz - mondta Kónya. A demonstrációs bizottság elnöke ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Lázár János hétfői kijelentése szerint a módosító javaslat csak az elmúlt években nyugállományba vonult, 57 évnél fiatalabb fegyveres és rendvédelmi dolgozókra vonatkozik.