Az állam az olcsó gyógyszert támogatja

2011.05.17. 16:33
A kormány jelentősen növeli a gyógyszergyártók befizetéseit, a legolcsóbb készítményeket ajánló cégeknek biztos piacot nyújt, a gyógyszerekért a betegeknek nem kell többet fizetniük, jelentették be a kormányülés után. A gyártók adóját 12 százalékról 20 százalékra emelik, az orvoslátogatók működése után az eddigi 5 millió helyett 10 milliót kell fizetni, a szabálytalan gyógyszerpromócióért kiszabható bírságot pedig meghúszszorozzák, 500 millió forintra emelik.

A kormány hamarosan az országgyűlés elé terjeszti azokat a javaslatokat, amelyekkel szeretnék kordában tartani és csökkenteni az állami gyógyszerkiadásokat. Az első intézkedések már 2011-ben életbe lépnek, de ezeknek a következő évre is lesz hatása. Mint Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, három célt szeretnének megvalósítani: fel akarják szabadítani a rendszerben lévő tartalékokat, a betegeknek ne kelljen többet fizetni a gyógyszerért, a szükséges gyógyszereket pedig térben és időben mindenki elérhesse, azaz ne legyen különbség a vidékiek és a fővárosiak ellátása között.

A Széll Kálmán-terv azt tűzte ki, hogy 2013-ig a maihoz képest 120 milliárddal forinttal kevesebbet akarnak költeni gyógyszertámogatásokra. Ezt a célt a gyártói befizetések emelésével és a támogatások felülvizsgálatával kívánják elérni. Az első feladat az idei 343 milliárdos kassza megtartása lesz.

A gyógyszergyártók eddigi 12 százalékos adót fizettek a gyógyszerkaszába. Ezt várhatóan július 1-től 20 százalékra emelik meg, amitől 4,3 milliárd forint többletet remélnek.

5 millióról 10 millióra emelik azt a díjat, amit eddig a cégek minden egyes orvoslátogató tevékenysége után fizettek (az orvoslátogatók arra ösztönzik az orvosokat, hogy az általuk promotált készítményből minél többet írjanak fel betegeiknek, aminek árát nagyrészt az állam fizeti.) Meghúszszorozzák, 500 millió forintra emelik a tiltott gyógyszerpromócióért kiszabható bírságot. Szócska Miklós államtitkár elmondása szerint eddig is sok cég azt a gyakorlatot követte, hogy illegális eszközökhöz folyamodott és inkább kifizette a bírságot.

A gyártókat kötelezik arra, hogy tegyék közzé regisztrált vagy tevékenységüktől eltiltott orvoslátogatóik listáját, és az orvosoknak szervezett konferenciákat, utazásokat is. Ezzel akarják elkerülni azt, hogy szakmai konferenciáknak álcázott luxusutazásokkal honorálják a legtöbb gyógyszert felíró orvosokat. (Emlékezetes, hogy januárban egy magyar háziorvos halt meg egy thaiföldi luxusutazáson, amit egy gyógyszercég szervezett.)

A támogatás rendszere

Az idei költségvetés összesen 343 milliárd forintot irányoz elő a gyógyszertámogatásokra. A tamogatott gyógyszerek nagyjából egyharmadánál az ár közel 100 százalékát az OEP fizeti, a fennmarado részben a készitményekhez 25, 55, 80 százalékos támogatást ad.

Felülvizsgálják az eddig támogatott gyógyszerek hatását. Amelyek hatása nem megfelelő, azok támogatását megszüntetik vagy csökkentik. Szócska Miklós ezzel kapcsolatban utalt a koleszterincsökkentő készítményekre is. Felülvizsgálják a kombinált készítmények körét is. Ha bebizonyosodik, hogy az ebben lévő gyógyszerek külön-külön olcsóbbak, akkor azok felírását ösztönzik.

A nagy értékű, adott esetben több millió forintba kerülő gyógyszerek támogatását a mindennapi tapasztalatban mért eredményességhez igazítják. Mint Szócska Miklós megjegyezte: a gyártók gyakran érvelnek azzal, hogy drága készítményeik mennyivel meg tudják hosszabbítani a beteg életét, de ez a gyakorlatban nem mindig igazolódott.

Megtakarítást remélnek a támogatásvolumen szerződések újratárgyalásától és a nemzetközi referenciaárazásl is (a generikus készítmények Magyarországon a nemzetközi árakhoz képest átlagosan 10 százalékkal drágábbak). Ösztönzik a szabadalmi védettség lejártával szabadon forgalmazható, és ezért olcsóbb generikus készítmények felírását. Az eddigi hat hónapról három hónapra rövidítik az első generikum piacra lépésének idejét.

Bevezetik az úgynevezett preferált referencia-ársávot. Ennek lényege, hogy egy adott készítmény csoportban a legolcsóbb árat ajánló gyártó termékeit részesítik előnyben. A támogatás mértékét ehhez a gyógyszerhez mérik, így ez lesz a legolcsóbb ebből rendeli a legtöbbet az állam - például ezt írják fel a közgyógyellátottaknak. A többi, az ársávba eső gyógyszer is kaphat támogatást, amelyik azonban drágább ennél, azt nem támogatják, így magas ára miatt eladhatatlan lesz. A legolcsóbb árat kínáló gyártónak ezzel biztos piacot nyújtunk, mondta Szócska Miklós.