Nem nemzetbiztonsági ügy a Gyurcsány-platform tagnévsora

2011.05.17. 11:11
Nem vette napirendjére a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott az MSZP Demokratikus Koalíció (DK) Platformjának tagnyilvántartása.

Vadai Ágnes múlt pénteken jelentette be: az alkotmányos rend megzavarására irányuló törekvésnek tartja, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott a Demokratikus Koalíció tagnyilvántartása, és a lap abból adatokat közölt. Ezért azt kezdeményezte, hogy az általa vezetett nemzetbiztonsági bizottság nyílt ülésen hallgassa meg az ügyben Pintér Sándor belügyminisztert, Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatóját, Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjét és Szilágyi Richárdot, a cikk szerzőjét. Utóbbiaktól azt várta, nevezzék meg, hogyan jutott a kezükbe a tagnyilvántartás.

A szocialista politikus akkor hangsúlyozta: a párttagságra vonatkozó információk különleges személyes adatnak minősülnek, a velük való visszaélés két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Vadai azt is elmondta: bizottsági elnöki jogkörével élve bejelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatalnál, az eljárás során pedig bíróság vagy hatóság – a médiaalkotmány alapján, kivételesen indokolt esetben – az információforrás felfedésére kötelezheti a Magyar Nemzet újságíróit.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kívánja a bizottsági ülésen meghallgatni az adatok kezelőjét vagy a platform vezetőjét, úgy felelt: a nemzetbiztonsági bizottság nem nyomozóhatóság, arra kell választ találnia, hogy milyen érdek áll az adatok nyilvánosságra hozása mögött.

A fideszes Gulyás Gergely még aznap tudatta: a kormánypártok nem támogatják az ügy napirendre vételét, mivel annak semmilyen, a nemzetbiztonsági bizottság hatáskörébe tartozó vonatkozása nincs. Kitért arra is, hogy a Magyar Nemzet cikkében kizárólag az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának taglétszámára vonatkozó adatokat közölt, a tagokról, illetve személyes adataikról semmi sem derült ki.

Gyurcsány Ferenc előzőleg jelezte: feljelentést tesznek, amiért a Magyar Nemzet ismertette platformjának részletes tagnyilvántartását.