Szerda éjszaka hozzák haza a sérült afganisztáni magyarokat

2011.05.18. 21:39
Szerdán az éjszakai órákban hazaszállítják Afganisztánból az előző napi balesetben megsérült magyar katonákat, megérkezésük után azonnal megkezdődik kórházi ellátásuk, állapotukról később tájékoztatják a közvéleményt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóirodája.

A katonák kórházba szállítását követően azonnal megkezdődik kivizsgálásuk, ellátásuk. A megalapozott orvosi szakvélemények kialakítása érdekében állapotukról, orvosi ellátásukról a tárca később tájékoztatja a médiát, a közvéleményt - olvasható a közleményben.

Úgy fogalmaznak: "A sajtó munkatársainak megértésére, türelmére és együttműködésére feltétlenül számítunk, hogy bajtársaink kórházba szállítása, ellátása zavartalan legyen." A közlés szerint a HM sajtóirodája következő tájékoztatásáig sem a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ, sem a Honvédelmi Minisztérium nem ad egyéb információt a sajtónak.

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, és a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte.

A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető válságos állapotban került kórházba. Egy katona súlyos, nem életveszélyes, két társuk könnyebb sérüléseket szenvedett. A szakaszvezetőt megműtötték, állapota javult, szállítható állapotba került.