Történelmi egyházak: nem lesz 25 ezres limit

2011.05.19. 19:27

Nem lesz kritérium a 25 ezres taglétszám a történelmi egyházaknak az új egyházi törvény tervezete szerint, mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Vallás, egyház, oktatás Európában és Magyarországon című szimpóziumon.

A Magyar Vallástudományi Társaság rendezvényén közölte: "a korábbiakban gondolkodtunk azon, hogy létszámhoz, akár 25 ezer főhöz kössük a történetiség elismerését, de hamar kiderült, hogy ez nem járható út. Ezt ugyanis nem tudná teljesíteni több, jelentős magyarországi múlttal rendelkező egyház, például az ortodoxok vagy az unitáriusok, ugyanakkor több, dinamikusan fejlődő újabb egyház simán teljesítené, amelyeknek viszont a magyar történelemben és kultúrában nincs még olyan széles beágyazódottságuk, hogy a közvélemény e fölött napirendre térne".

Szászfalvi László elmondta: a tervek szerint "a jövőben az egyházi bejegyzés alapvető feltétele lesz, hogy az egyház elsődlegesen vallási tevékenységet végezzen, legalább húsz éve működjön Magyarországon (...) és legalább ezer természetes személy tagja legyen".

Hozzátette, a tervezett új törvény nem kívánja kirekeszteni "a kommunista diktatúra időszakában is már egyházként működő vallási közösségeket", vagy azokat, amelyek közvetlenül a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény hatálybalépése után kezdték meg tevékenységüket.

Az eddigiekkel ellentétben nemcsak alapszabályt, hanem részletes hitelveket is csatolnia kell majd a bejegyzést kérő egyháznak. Ebből lesz megállapítható, hogy a bejegyzést kérőnek tényleg van-e önálló teológiai alapvetése. Ennek eldöntéséhez a bejegyzést kizárólagos hatáskörrel végző Fővárosi Bíróság szakértők segítségét is igénybe veheti majd - mutatott rá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tervezett törvény melléklete elfogadna olyan jegyzéket is, amely azokat az egyházakat tartalmazná, amelyeknél "a bejegyzés feltételei nyilvánvalóan fennállnak", ezeket "a törvény nem kívánja kitenni a bejegyzéssel járó procedúrának, ezért esetükben elrendeli a bíróságnak a kötelező bejegyzésüket".

Szászfalvi László kiemelte, a névviselés kérdését is szigorúbban kell szabályozni a jövőben, hogy ne lehessen egy egyház nevét, szimbólum- vagy szertartásrendszerét összetéveszteni másokéval.

Kitért arra is, hogy azon szervezetek is, amelyek nem felelnek meg az egyházzá nyilvánítás kritériumainak, "megélhetik saját világnézetüket, vallási jellegű elképzeléseiket nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is. Ők a készülő civil törvény alapján olyan egyesületeket hozhatnak majd létre, amelyek vallási tevékenységet is végeznek."

Az iskolák egyházi kézbe átadása kapcsán megjegyezte: várhatóan 2013-tól az állami költségvetés átveszi mind az önkormányzati, mind az egyházi intézmények alkalmazottai fizetésének biztosítását, amely a fenntartási költségek jelentős részét jelenti. A részletek kifejtésére e kérdésben az oktatási államtitkár a kompetens - tette hozzá.