Népszavazást kezdeményez az LMP

2011.05.23. 12:35

Tíz, a kiszolgáltatottság és a megszorítások ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást az Országos Választási Bizottságnál az LMP, jelentett be hétfőn Schiffer András. A szavazást Schiffer szerint 2012-ben lehetne megtartani.

A frakcióvezető azt mondta, azért indítják el a népszavazási kezdeményezést, mert a kormány "kezet emelt a törvényesen megszerzett jövedelmekre és kezet kíván emelni (...) a munkavállalói jogokra".

A tíz kérdésben többek között azt akarják megtudni, a szavazók egyetértenek-e abban, hogy az álláskeresési járadék folyósításának ideje ne lehessen 270 napnál kevesebb és annak összege ne legyen alacsonyabb, mint az érintett legutóbbi 12 havi átlagkeresetének 80 százaléka.

Az LMP a tervezett népszavazás során olyan kérdést is feltesz, amelyekben a résztvevők dönthetnek arról, hogy 18 év legyen-e a tankötelezettség felső korhatára, a munkavállalói próbaidő maximum három hónap lehessen-e, vagy hogy az alapszabadság kétharmadát a munkavállaló által kérvényezett időpontban kelljen-e kiadni és hogy annak mértéke ne csökkenhessen a 2011. január 1.-jén hatályos szabályokhoz képest.

Kérdéseikben azt is tudakolják, hogy a munkaidőkereten felül járó bérpótlékot a személyi alapbér ötven, míg a pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlékot a személyi alapbér száz százalékában határozzák-e meg, utolsó kérdésük pedig arra irányul, hogy a válaszadók többségének igen felelete esetén az Országgyűlés ne vonja el az idén január elsejéig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságokat.

Arra a felvetésre, hogy a kérdések egy része áttételesen költségvetési kérdéseket érinthet és így akár az Alkotmánybíróságon is megtámadhatóak, Schiffer azt felelte, számolnak a jövendő jogvitákkal, amelyre pótkérdések özönét fogják benyújtani. Hozzátette, ha az AB a Fidesz szociális népszavazáson feltett kérdéseit jóváhagyta, akkor nem tudja elképzelni, hogy az övékét erre hivatkozva ne engedjék át.