Nyomoznak a mezőhegyesi ménes ügyében

2011.05.24. 10:55

Elrendelte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. privatizációjával kapcsolatban, közölte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kedden.

A rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelte el a nyomozást, amelynek határideje július 19-e.

Budai Gyula csütörtökön tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Békéscsabán, a megyei főkapitányságon. A kormánybiztos újságíróknak akkor azt mondta, hivatalának vizsgálata szerint a privatizációval összefüggésben körülbelül 900 millió forintos kár érte a magyar államot. Mint kifejtette, a vevő céget a privatizációs pályázat kiírása után egy hónappal hozták létre; az eljárás során három vagyonértékelés történt, majd a legalacsonyabb áron adták el a ménesbirtokot.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a privatizáció után a lótenyésztésért felelős kft. megmaradt állami tulajdonban, és az állam "közel 400 millió forintot juttatott vissza a vevőnek abból a kétmilliárdos vételárból, amit a ménesbirtok privatizációja során az állam részére kifizettek". Budai Gyula számításai szerint ezért az értékesítés során 1,6-1,7 milliárd forintért vásárolták meg valójában a céget, és az értékbecslések közötti közel 500 millió forint, illetve a már említett 400 millió forintos visszajuttatás adja a 900 millió forintos kárt.

Az elszámoltatási kormánybiztos múlt hétfőn közölte az MTI-vel, hogy feljelentést tesz a ménesbirtok ügyében. Erre a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. másnap közleményben reagált, amelyben azt írta, hogy a társaság vezetői és dolgozói szerint a ménesbirtok 2004-es privatizációja, annak lebonyolítása megfelelt a hatályos törvényi rendelkezéseknek és a privatizációs szerződés előírásainak. Csütörtökön, a feljelentés napján Budai Gyula a cég álláspontjával kapcsolatban azt mondta: az ő feladata a privatizáció vizsgálata volt, és a vitát a cég menedzsmentjének nem vele, hanem majd a nyomozóhatósággal kell lefolytatnia.