Negatívba hajlik az egyéves kormány megítélése

2011.05.25. 11:51
A populista kormányzati intézkedéseket támogatja ugyan a közvélemény, de összességében inkább negatívan ítéli meg az egyéves kormány működését. Ez meglátszik a pártok támogatottsági adatain is, a Fidesz egy év alatt elvesztette támogatói ötödét. A kiábrándultak immár nem a bizonytalanok táborát növelik, elsősorban a Jobbikot és az LMP-t erősítik.

Ellentmondásosan ítéli meg a népesség az egyéves Orbán-kormány teljesítményét, derült ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített reprezentatív, 1000 fős mintán végzett közvélemény-kutatásából. Az eredmények szerint - melyek hibahatára +/-3,2 százalék - a konkrét intézkedések megítélése pozitívabb az egyes területeken elért eredmények megítélésénél.

Összességében rossz

Ha az egyes területeket tekintjük, a kormányzati teljesítményt inkább negatívnak ítéli a népesség. Egyértelműen csak a "nemzeti érdekek képviselete az Európai Unióban" kérdésre adtak pozitív választ a megkérdezetettek, ez 34 százalékuk szerint javult, 23 százalékuk szerint romlott, 24 százalék szerint nem változott - azaz, összességében itt is többségben vannak azok, akik szerint nem változott vagy romlott a helyzet.

A többi terület közül a rendvédelem és az igazságszolgáltatás területén kiegyenlítettek az erőviszonyok - 31, illetve 29 százalék szerint javult, 29, illetve 27 százalék szerint romlott a helyzet, a két tábor közti különbség hibahatáron belüli. A megkérdezettek szerint egyértelműen romlott az oktatás megújítása terén a helyzet, csupán 19 százalék lát javulást, 28 százalék pedig romlást.

A legfontosabbnak ítélt két területen - a 79 százalék szerint elsődleges fontosságú munkahelyteremtés és az 59 százalék szerint kiemelten fontos egészségügy kérdésében - a legnegatívabb a kormányzati teljesítmény megítélése. Hiába ígért egymillió új munkahelyet a kormányzat, a megkérdezettek 44 százaléka szerint romlott a helyzet, és csupán 11 százalék szerint javult. Az egészségügyben 35 százalék szerint romlott, 13 szerint javult a helyzet.

Konkrétan jó

Jobb a megítélése egyes konkrét kormányzati intézkedéseknek. Az elszámoltatás terén 58 százaléknyi válaszadó érzékel pozitív változást, a trianoni emléktörvényt 57 százaléknyian, a bankadót 54 százaléknyian, a többi különadót 52 százaléknyian értékelik pozitívan. A relatív többség a vörösiszap-katasztrófa kezelését és a kormányablakok létesítését is pozitívan értékelte, az egykulcsos jövedelemadót viszont már a többség ellenzi, derül ki a felmérésből.

A kormányzati munka romló megítélése a pártok népszerűségi adatain is lemérhető. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében a tavaly júniusi 55 százalékos csúcsról 42 százalékra esett vissza, de még így is toronymagasan vezet riválisai előtt. Az MSZP a tavaly őszi dinamikus erősödés után stagnálni látszik, 15 százalékon áll, ellenben meredek emelkedésnek indult a Jobbik támogatottsága, egy hónap alatt 8-ról 12 százalékra, azaz statisztikailag releváns mértékben nőt a támogatottsága. Stabilizálta helyzetét az LMP is, mely a decemberi mélypont - 1 százalékos támogatottság után - májusban már 8 százalékon áll.