Pintér Sándor 1,6 milliárdot keresett tavaly

2011.06.07. 14:07 Módosítva: 2011.06.07. 14:44
A kormányzat weboldalán közzétették a miniszterek és államtitkárok tavalyi adóbevallásainak kivonatát. A cégeitől megvált Pintér mellett senki nem rúg labdába.

Orbán Viktor bevallásában 24,2 millió forintos összevont adóalapot tüntetett fel, ami után hétmillió Ft adót fizetett. Az adóbevalláshoz fűzött megjegyzése szerint 2010 évi összes jövedelme 19 millió volt, tehát ez az összeg lett szuperbruttósítva. Ezzel a fizetéssel a miniszterelnök a jobban fizetett kormánytagok közé tartozik.

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt

Helyettese, Semjén Zsolt például kevesebb mint feleannyi pénzből gazdálkodhat, mindössze 10,1 millió forint az összevont adóalapja, két és fél milliós Ft-os adófizetési kötelezettséggel. A legjobban fizetett miniszter Navracsics Tibor, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője, ő 22 milliót keresett, és 6,3 millió forintot adózott.

Réthelyi Miklósnak, a Nefmi vezetőjének 18,3, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek 20,5 millió Ft volt az összevont adóalapja. Matolcsy György gazdasági miniszter ugyanebben a sorban 21 milliós összeget tüntetett fel.

Hende Csaba honvédelmi miniszter adóalapja 15 millió forint, államtitkáráé, Simicskó Istváné viszont majdnem 18.

A nemzeti fejlesztési tárca vezetőjének, Fellegi Tamásnak az adóbevallásában 12,9 millió forintos összevont adóalap, a külön adózó jövedelménél pedig 22,2 millió forint szerepel.

2010-ben a kormánytagok közül a harmadik legmagasabb összevont adóalapja Kármán András NGM-államtitkárnak volt, az ő bevallásában 42,3 milliós összeg szerepel, 12,8 milliós adóval. Kármán államtitkári kinevezése előtt  a Magyar Nemzeti Bank osztályvezetője volt.

Az ezüstérmes Martonyi János, összevont adóalapjának összege 43,5 millió forint. A jól menő ügyvédi irodával rendelkező külügyminiszternek 2010-ben emellett 72,2 milliós külön adózó jövedelme volt.

2010-ben a kormány legtöbbet kereső tagja Pintér Sándor belügyminiszter volt, 1,619 milliárd forint összevont adóalappal. Ez valószínűleg elírás, és Pintér az összes jövedelmét szerepelteti az összevont adóalap helyett. Az összevont adóalap adójának összegeként ugyanis 4,5 milliót tüntetett fel, ami döbbenetesen alacsony adókulcsot jelentene.

Pintér Sándor
Pintér Sándor

A külön adózó jövedelmek sorában 1,602 milliárd forint szerepel, 400 milliós adóval, vagyis miniszteri javadalmazása feltehetően a kettő különbsége, 16,4 millió forint, és ez után adózott 4,5 milliót. A feltüntetett adókedvezményből kikalkulálható, hogy Pintér éves nyugdíja körülbelül 1,5 millió forint.

Ha így van, akkor viszont a kormánytagok eltérően töltötték ki a bevallások kivonatát: Pintér feltüntette a cégei eladásából származó jövedelmét, Fellegi Tamás viszont nem.

Pintér 1,6 milliárdos bevétele soknak tűnhet, de annak ismeretében, hogy a miniszteri megbízatás kedvéért az összeférhetetlenségi szabályokat betartva eladta az ország jelenleg legsikeresebb biztonsági cégét, a Civil Biztonsági Zrt.-t, ez a bevétel akár visszafogottnak is tekinthető.

Fellegi Tamás
Fellegi Tamás

Pintértől 2010 májusában, a választás első fordulója előtt vásárolta meg Kántor Tibor – Simicska Lajos egykori APEH-es helyettese – a céget, amely a cégadatok szerint csupán 2009-ben 5,3 milliárdos fogalom mellett 1 milliárdot meghaladó adózott eredményt ért el. A cég már az előző ciklus végén is dinamikus növekedést produkált, a kormányváltás után pedig rengeteg új szerződést kapott állami cégektől, így forgalma mára messze túlszárnyalhatta a 2009-es évit.

Kántor érdekeltségébe került Pintér másik jól menő cége, a Pajzs 07 Zrt. is, ami stabil 2 milliárd feletti forgalommal dicsekedhetett az utóbbi években. A miniszter tavaly nem hozta nyilvánosságra a cégekért kialkudott vételárat.

A választás napjaiban cserélt gazdát Fellegi Tamás médiacége is, amely akkoriban nagy karrier kapujában állt. Az eladással szinte egyidőben jelentették be, hogy az Infocenter.hu Zrt. az RTL Klub résztulajdonosa lesz, az üzlet azonban nem jött létre.

Győri Enikő
Győri Enikő

A miniszterek és államtitkárok között a legkisebb összevont adóalapja (5,5 millió Ft) Győri Enikő külügyi államtitkárnak van, igaz, ő csak szeptember óta tagja a kormánynak, előtte a Fidesz EP-képviselője volt.  • Hírek
  • Hírek