Közösségi rendőrséget akar az LMP

2011.06.08. 13:16
Az LMP is decentralizálná a közrendvédelmet, az önkormányzatoknak nagyobb beleszólási lehetőséget adó közösségi rendőrségi modellt alakítana ki. A nyomozati tevékenységet viszont több esetben centralizálnák.

Beterjesztette a rendőrségi reformról szóló javaslatcsomagját az LMP. Az ellenzéki párt elképzelései összhangot mutatnak azzal, amit a rendészeti szakemberek régóta mondanak - azaz, külön választanák a közrendvédelmi és a nyomozati feladatokat, előbbiekben növelnék az önkormányzatok felügyeleti körét, az utóbbinál viszont centralizáltabb, országos hatáskörű egységeket képzelnek el.

A párt saját megfogalmazásában közösségi rendőrségnek nevezi azt, ami a tanulmányokban önkormányzati rendőrségként szokott felbukkanni. Ennek lényege, hogy a közrendvédelem, vagy például a forgalomirányítás a helyi szinteken zajlana, a közösségi rendőrség munkájába nagyobb beleszólást kapnának az önkormányzatok. Ugyanakkor az egész országra kiterjedő bűncselekményekkel, például a cyberbűnözéssel vagy a szervezett bűnözéssel egy új centralizált egység, az Országos Rendőri Szolgálat foglalkozna.

Az LMP terveit ismertető Dorosz Dávid szerint az elmúlt egy év illetve az utóbbi hetek megmutatták, hogy a „rendőrség szétverése után a Fidesz-kormány feltörölte a padlót a rendvédelmi dolgozókkal és folyamatos hecckampánnyal megalázza őket”.

Saját tervüket ismertetve közölte, hogy meg kell szüntetni azt a „pazarló, túlzottan felduzzasztott, vízfejű szisztémát”, amelyik az 1949-ben bevezetett sztálinista típusú modellen nyugszik. Szavai szerint el kell érni, hogy „az íróasztal mögül kiszedjük a rendőröket és több rendőrt vigyünk le a terepre”. Mint mondta, a bűncselekmények 60-70 százalékát helyiek követik el, helyben élők ellen, ezért a közösségek jobban tudják a budapesti döntéshozóknál, hogy a rendfenntartóknak milyen közbiztonsági terv alapján kell eljárnia.

Az LMP szerint a közösségi szemléletű rendőrség visszatérést jelent a magyar hagyományokhoz, mert az 1848-as áprilisi törvények ilyen rendőrség bevezetésére tettek javaslatot és a dualizmus korában is így szerveződtek a rendfenntartó erők, amíg a Horthy-rendszer fel nem számolta azokat.

Az LMP emellett más módosításokat is javasolt. A rendfenntartók tevékenységének fő fókuszába tennék az áldozatvédelmet, miközben több eszközt fordítanának a rendőrök oktatására. A rendőrségre fordítandó pénzek minimálisan tíz százalékát például oktatásra költenék. Kidolgoznák a rendőri életpályamodellt, és hangsúlyt fektetnének a korrupció és az előítéletesség elleni küzdelemre. A párt középtávon el szeretné érni, hogy a hazai nemzeti kisebbségek az arányszámuknak megfelelően legyenek jelen az adott területek közösségi rendőrségében.