BVOP: Szakszerű és jogszerű volt Csüllög Zsigmond fogva tartása

2011.06.09. 16:28 Módosítva: 2011.06.09. 16:29

Az emberölés előkészületéért és fegyvercsempészésért jogerősen elítélt Csüllög Zsigmondot a jogszabályoknak megfelelően helyezték el, reagált közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodája. Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében állapította meg, hogy a magyar állam ebben az ügyben megsértette az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát. Az olajügyekben is érintett Csüllög 2,3 milliót kaphat a magyar államtól.

A különleges biztonságú körletben az erőszakos, életellenes bűncselekményt elkövetőket, a szervezett bűnözői csoportok tagjait vagy a nyíltan agresszív viselkedésű, magukra vagy a társaikra veszélyes, az intézet rendjét és biztonságát veszélyeztető fogvatartottakat helyezik el, írja a BVOP. A szabályoknak megfelelően tehát Csüllög Zsigmondot, akit - egyebek mellett emberölés előkészületéért - jogerősen elítélt a bíróság, szintén ebben a körletben kellett elhelyezni.

A BVOP közleménye szerint az elítélt férfi fogva tartása szakszerű és jogszerű volt, mindenben megfelelt a szabályozásoknak. A közlemény azt írja, hogy a Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság (CPT) 2009-ben egyebek mellett a különleges biztonságú körlet működését is vizsgálta, azonnali intézkedésre okot adó körülményt nem tárt fel, kisebb kifogásait - így a mozgáskorlátozó eszközök használatát, zárkák szellőzését - az intézet orvosolta.

Csüllög Zsigmond azért fordult korábban a strasbourgi bírósághoz, mert a különleges biztonságú körlet zárkájában nem volt természetes fény, elkülönített vécé, állandóan videokamerával figyelték, és szinte semmilyen személyes tárgyat nem tarthatott magánál. Kifogásolta azt is, hogy egyszemélyes zárkában kellett a büntetését leülnie. A zárkán kívül kezét-lábát minden alkalommal megbilincselték, még az orvosi és fogorvosi vizsgálatokon sem vették le testéről a kényszerítőeszközöket.

A strasbourgi bíróság a fogva tartás összes körülményét megvizsgálta, embertelennek és megalázónak minősítette. A bíróság nem talált egy olyan indokot sem, amelynek alapján ezt az embertelen bánásmódot jogosnak tarthatta volna. Különösen súlyosnak értékelte, hogy a legszigorúbb bánásmódot két évig alkalmazták a férfival szemben.

A BVOP közleményében emlékeztet rá, hogy tavaly megnyitották a solti büntetőintézet két körletét, az előző héten pedig a Gyorskocsi utcai börtön felújított részlegét adták át. A Gyorskocsi utcai börtönrészleg betelepítésével 50 százalékkal mérséklődik a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet telitettsége. A solti körletekben pedig 328-cal több rabot tudnak elhelyezni, zárul a BVOP sajtóirodájának közleménye.