19 nagykövetség támogatja a Budapest Pride-ot

2011.06.16. 19:18

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket az idei Budapest Pride melegfesztivál alkalmából 19 budapesti nagykövetség.

A budapesti amerikai, ausztrál, belga, cseh, dán, brit, finn, holland, horvát, ír, kanadai, luxemburgi, német, norvég, portugál, spanyol, svájci, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatában úgy fogalmaznak:

"Az elmúlt években az esemény ellen megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállunk ezen emberek joga mellett, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között vonuljanak fel."

Az emberi jogok - ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a vélemény szabadsága - tiszteletben tartása és a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. Ezzel összhangban a nemzetközi emberi jogi törvény is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja - mutatnak rá.

A dokumentum szerint ezen alapvető emberi értékek iránti tisztelet minden kormányt arra kötelez, hogy állampolgárait az erőszaktól megóvja, és mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítson. Mint a külképviseletek hangsúlyozzák, napjainkban sokak kénytelenek diszkriminációt elszenvedni szexuális orientációjuk és nemi identitásuk okán. "Kormányaink szembeszállnak e diszkriminációval, és hitet tesznek az emberi jogok egyetemessége mellett, amely irányultságtól függetlenül mindenkire egyformán érvényes" - teszik hozzá.

A nyilatkozat kitér arra, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2011 márciusában fogadta el 85 ország nevében a Vessünk véget a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló erőszakos cselekményeknek és emberi jogi jogsértéseknek című közös nyilatkozatot. Az ebben megfogalmazott elvekkel kapcsolatban - olvasható - ezúton kívánja a 19 nagykövetség kifejezni támogatását.

Tavaly 17 nagykövetség biztosította támogatásáról a magyarországi LMBT közösségeket, tavalyelőtt 13 külképviselet bocsátotta ki a közös nyilatkozatot.

A meleg méltóság menete tavaly különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.