A határ neveli ezeket a jószágokat

2011.06.21. 08:47

Disznófalkák keserítik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mesterszállás lakóinak életét. A szoljon.hu írása szerint hatóságok, károsultak és más érdekeltek gyűltek össze nemrég, hogy valami követhető stratégiát okoskodjanak ki a falut régóta foglalkoztató ügyben.

"Évtizedes probléma már ez nálunk" – mondja Kiss Gábor polgármester. "Van két tanya a község határában. Mindkét tulajdonostól folyamatosan elkóborolnak a háziállatai, elsősorban a disznók. Nagy falkákban járnak, és jelentős károkat okoznak a környező földek gazdáinak, illetve a vadásztársaságnak. A határ neveli ezeket a jószágokat" – teszi hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő vadász arra panaszkodik, hogy a vadásztársaság már hosszú évek óta nem tud fácánt nevelni, mert a neveldét rendre széttúrják a kóborló disznók. Ráadásul vaddisznók is vannak ezen a vadászterületen, amik már párosodtak a házi rokonokkal, és így a falkában ilyen keresztezett malacok, disznók is szép számmal akadnak.

Az elmúlt években patthelyzet alakult ki a két tanyagazda és a falubeliek közötti vitában. Az önkormányzat hiába szólítgatta fel a két jószágtartót az állapot felszámolására, változás nem történt. A két érintett többnyire tagadta a vádakat, a hatóságok kezében pedig nem voltak sem egyértelmű bizonyítékok, sem pedig hatékony jogi eszközök a beavatkozáshoz.

Pedig a vadászok már jó régen lőttek volna.