Az állam állná a rezidensek költségeit

2011.06.21. 21:35

Az egészségügyi államtitkárság két héten belül megkezdi az egyeztetéseket a rezidensek képzési, szakképzési rendszerének módosításáról, jelentette be Szócska Miklós, a szaktárca államtitkára az országgyűlési egészségügyi bizottságának keddi ülésén.

A rezidensek 96 százaléka rossznak, vagy nagyon rossznak ítéli meg a magyarországi egészségügy és saját kilátásait, mondta. Szócska Miklós szerint az egyetemeken való túljelentkezés abból fakad, hogy az orvosi egy nemzetközileg gyakorolható szakma. Az aktív orvospopuláció közel 15 százalékát elvesztettük, mondta az államtitkár.

Szerinte a probléma megoldásához két dolog szükséges: a megtartó szakmai környezet kialakítása és az anyagiak. Utóbbihoz kapcsolódva a tárca olyan jogszabály módosítást kezdeményez, amelyekkel a képzési programok támogatása is megváltozna.

Ennek részleteiről Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be. Mint mondta, a rendszer elismeri, hogy a képzéssel kapcsolatban felmerülnek költségek, úgy mint a szállás, utazás, vagy a tanuláshoz szükséges könyvek ára. Az államtitkárság azt tervezi, hogy ezen költségekre állami támogatás formájában egy igazolt év után visszaigényelhessék a hallgatók.

Ezzel együtt viszont a másik oldalról a rezidensekkel foglalkozó tapasztaltabb orvosokat is ösztönöznék anyagilag. Eszerint a jövőben szerződést kötnek a tutorokkal és mentorokkal, melyben rögzítik ezen munkájukért járó bért is. Így egy tutor három rezidens után havonta bruttó 90 ezer forintot, egy mentor pedig öt rezidens után havonta 226 ezer forintot kaphat. Páva Hanna arra is kitért, hogy a jövőben nem országos, hanem megyei szinten határozzák meg a hiányszakmákat.

Szócska Miklós szerint egy külföldi álláshirdetés hamarabb jut el a fiatal orvosokhoz, mint a magyar álláshelyeké. Példaként kiemelte, hogy a Magyar Orvosi Kamara lapjában is vannak külföldi hirdetések. Ezt az újságot a kamarai tagdíjakból finanszírozzák, mondta Szócska Miklós, megjegyezve, hogy szeretne látni egy tagsági döntést arról, hogy szerintük ez rendben van-e.